Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig.

Kriminalvården logotyp

Till barn och unga

Om din mamma eller pappa sitter i fängelse är det säkert massor du funderar över. Det kanske känns jobbigt att fråga vuxna eller andra barn. Här försöker vi svara på några frågor som vi tror att du kan ha.

Du är inte ensam om att ha en förälder i fängelse, många intagna har familj med ett eller flera barn. Ofta håller de kontakten med sina barn genom brev, telefon och ibland besök. 

Att ringa

Du kan inte ringa till din mamma eller pappa i fängelset, men hon eller han kan ringa till dig. Det är föräldern som ansöker om att få ringa till ditt telefonnummer. Om det godkänns av Kriminalvården kan din förälder sedan ringa.

Att skriva

Både du och din förälder kan skriva och skicka hur många brev och kort ni vill till varandra.

Om du inte vet vilket häkte eller fängelse din mamma eller pappa sitter på, kan du skicka ett brev till Kriminalvården. I brevet lägger du ett kuvert med brevet till din förälder. På kuvertet till Kriminalvården skriver du din förälders namn (och personnummer om du vet det) och Kriminalvården, 601 80 Norrköping. Sedan skickar vi ditt brev till rätt ställe.

Att besöka

Det är din mamma eller pappa i fängelset som ansöker om att du ska få komma på besök. Hon eller han gör det genom att skicka en blankett hem till din andra förälder eller vårdnadshavare.

Om din andra förälder eller vårdnadshavare tycker att du ska få besöka din mamma eller pappa i fängelset skriver den det i blanketten och skickar den till Kriminalvården. Efter det är det Kriminalvården som bestämmer om du får komma på besök.  

Om Kriminalvården har bestämt att du ska få komma och besöka din förälder kan du själv bestämma om du vill göra det eller inte.

Om du kommer på besök så ska en vuxen följa med och den personen behöver också ha ett besökstillstånd. Den personen kan vara din andra förälder, vårdnadshavare, en person från Socialtjänsten eller någon annan som du litar på. Ibland kan lite äldre barn få besöka sin mamma eller pappa utan en medföljande vuxen men då måste man ha ett särskilt tillstånd för det.

När du kommer till fängelset träffar du först en kriminalvårdare som berättar för dig hur besöket går till och svarar på dina frågor. För att du ska få komma in i fängelset måste en kriminalvårdare göra säkerhetskontroller. Din väska och dina skor kan röntgas, precis som på en flygplats, och ibland kan en hund nosa på dig. Kontrollerna är till för din, din förälders och personalens säkerhet.

Du träffar sedan din förälder i ett besöksrum där ni kan prata, läsa böcker och spela spel.

Någon att prata med

Det finns ställen dit barn och unga med en förälder i fängelse kan vända sig för att prata med någon, eller till och med träffa andra i samma situation. 

  • Bufff www.bufff.nu För barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse. Även föräldrar erbjuds stöd.
  • Solrosen www.raddningsmissionen.se/verksamhet/solrosen En mötesplats för barn och unga med föräldrar i fängelse.
  • Rädda Barnen www.raddabarnen.se Centrum för barn och ungdomar i kris
  • Jourhavande kompis, Röda korset, rkuf.se/vad-vi-gor/jourhavande-kompis/ En chatt för barn och unga upp till 25 år, helt anonymt.
  • Barnombudsmannen, BO, www.barnombudsmannen.se/for-barn-och-unga/ BO:s uppdrag är att företräda barn och ungas rättigheter utifrån FN:S barnkonvention.
  • Barnens rätt i samhället, Bris, www.bris.se Barn och unga får stöd och kan dela med sig av sina erfarenheten och tankar.
  • På webbplatsen www.jagvillveta.se kan barn och unga hitta information om vad som är brottsligt, hur det känns att bli utsatt för brott och vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.

 

Om du har frågor till Kriminalvården får du gärna mejla till oss.