Kriminalvården

En dag på fängelset

Janne är dömd till två års fängelse för narkotikabrott och avtjänar sitt straff på anstalten Västervik Norra.

08.00

Godmorgon

Upplåsning av bostadsrum på anstalten Norrtälje. Kriminalvårdare Yunus Özgûr. Figurant Martin Karlsson. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Janne väntar på att personalen ska låsa upp.

Klockan åtta låser personalen upp dörren till Jannes bostadsrum på avdelningen. Han hinner gå på toaletten och tvätta av sig innan det är gemensam frukost i avdelningens kök.

08.30

Arbete

Verkstaden på anstalten Norrtälje. OBS! Bilden är arrangerad, personer på bild är inte intagna.

I fängelset arbetar Janne varje dag. Intagna har sysselsättning 6 timmar om dagen, fem dagar i veckan.

Janne jobbar i träindustrin och tillverkar möbler till Krimprods kunder. Krimprod är den del av Kriminalvården som skapar sysselsättning för de intagna. Det finns bland annat sysselsättning inom tvätt, plåtindustri, förpackning och textil. Sysselsättning kan också vara att gå i skolan eller gå behandlingsprogram. Intagna tjänar 13 kronor i timmen.

11.30

Lunch

Lunch på anstalten Norrtälje. Figuranter, Joel Ekström, Martin Karlsson och Benjamin Koistinen. OBS! Bilden är arrangerad, personer på bild är inte intagna.

Jannes avdelning lagar lunch och middag själva. Det kallas självförvaltning.

Det innebär att intagna sköter hushållet på egen hand - från planering av budget och inköp av råvaror till att diska efter maten. I självförvaltningen ingår också städning och tvätt. Maten är vanlig husmanskost. Budgeten för alla dagens måltider är ca 45 kronor per intagen.

12.30

Promenad

Två intagna på anstalten Norrtälje på väg till lärcentrum. Figuranter, Erik Grawsjö och Christopher Davie. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Alla intagna har rätt till minst en timmes utevistelse om dagen.

På vinterhalvåret är promenaden, som utevistelsen kallas, mitt på dagen för ljusets skull. På sommaren blir det ofta både en lunchpromenad och en kvällspromenad. På promenadgården kan det finnas möjlighet att spela fotboll eller basket.

13.30

Behandling

Behandlingsprogram på anstalt. Programledare Göran Jonsson. Figurant Erik Grawsjö. OBS! Bilden är arrangerad, personer på bild är inte intagna.

Några gånger i veckan går Janne ett behandlingsprogram för sitt narkotikamissbruk.

Behandlingsprogrammet är i grupp och leds av två programledare. Här får Janne hjälp att förstå sitt missbruk, lära känna igen risksituationer, lära sig verktygen för förändring och planera för en framtid utan missbruk.

16.00

Fritid och besök

Fritid på anstalt. Figuranter är Christopher Davie, Martin Karlsson och Erik Grawsjö. OBS! Bilden är arrangerad, personer på bild är inte intagna.

När sysselsättningen är över för dagen har Janne fritid.

Då spelar han spel med andra intagna, tittar på tv eller tränar i avdelningens träningslokal. Ibland får Janne besök av sin fru. De träffas i ett besöksrum, där de fikar och pratar.

18.00

Ringa hem

Intagen på anstalten Norrtälje talar i telefon. Figurant Martin Karlsson. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Efter middag tillsammans med de andra intagna på avdelningen ringer Janne sina barn. Det gör han varje kväll.

En gång i veckan när det är kiosktid köper Janne telefonkort för att kunna ringa hem. Även om barnen kommer på besök i fängelset ibland vill Janne gärna prata med dem varje dag.

20.00

Godnatt

Inlåsning på bostadsrum på anstalten Norrtälje. Kriminalvårdare Yunus Özgûr. Figurant Martin Karlsson. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

På kvällen går Janne in på sitt rum för inlåsning.

Han tar med en kvällsmacka och en kopp te in på bostadsrummet och ägnar resten av kvällen åt att läsa och se på tv. Om Janne behöver gå på toaletten under kvällen och natten måste han ringa på en kriminalvårdare som öppnar åt honom. Annars stannar Janne på sitt bostadsrum fram till upplåsning klockan åtta imorgon bitti.