Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

För användare

Appen Utsikt ska underlätta för dig som har kontakt med frivården. Det är ett hjälpmedel som ska fungera som stöd för dig både inför och efter ditt besök hos frivården.

Utsikt - ditt arbetsredskap


Appen ska fungera som stöd för dig att inte begå nya brott och används inte för kontroll eller övervakning.
Det är helt frivilligt att använda Utsikt och det är tänkt att den ska fungera som ditt eget arbetsverktyg. Innehållet, det vill säga det som du skrivit in, kommer inte att kunna läsas av någon inom Kriminalvården.
Den enda information som kommer in från Kriminal-vårdens system är de möten på frivården som bokas in med dig som användare. Vi har ingen säkerhetskopiering på datan som du själv lägger in. Därmed går det inte att återställa bilder, text och information som du har lagt in om du byter eller tappar din mobiltelefon.

För att kunna förbättra och vidareutveckla appen kommer vi att inhämta viss statistik men det kommer inte att kunna kopplas till dig som person eller din telefon.

Ladda ner Utsikt

För att kunna använda Utsikt behöver du en Iphone 5s eller senare med
ios 11 eller en telefon med android version 5 eller uppåt. Har du en äldre androidtelefon måste den vara krypterad. Hur man krypterar kan skilja sig
åt mellan olika tillverkare av mobiler. Allmän information från google om kryptering av android finner du här.

 


För din egen säkerhet vill vi också att du har en inloggningskod så att ingen annan kommer åt
informationen i din mobiltelefon.

För att ladda ner appen Utsikt krävs att du har ett
appstore- eller google playkonto. Appen är kostnadsfri
att ladda ner och använda. För att komma igång behöver
du boka ett möte med din handläggare/ programledare
på frivården. Utsikt är i första hand utvecklad för att använda i din smartphone, inte för dator eller surfplatta.

Funktionerna i Utsikt


Utsikt har funktioner som på olika sätt ska vara ett stöd 
under din tid på frivården. Du kommer att känna igen
dig i de funktioner som finns i appen, eftersom de bygger
på den kognitiva beteendeterapi som används i möten
med din handläggare och i de behandlingsprogram som frivården erbjuder.

 

Kalender

Det finns en kalenderfunktion där de möten som du har med din frivårdshandläggare/programledare visas och den ger dig påminnelse om kommande möten. Du kan göra egna anteckningar med både bild och text som går att koppla till specifika möten. Det finns också ett antal verktyg där du kan öva på de färdigheter som tas upp under dina möten med din handläggare. Du kan exempelvis lägga till text och bild för dina mål och det finns en dagbok där du genom smileys/ humörsymboler kan dokumentera ditt mående.

 

 

Nödbroms

 

En funktion i appen heter nödbroms. Det är ett hjälpmedel
för dig om du hamnar i en besvärlig situation och behöver hjälp att stanna upp. Här kan du också ta hjälp av en nödplan som du själv har gjort.

 

Hjälptexter, support och vanliga frågor

Varje funktion i Utsikt har en egen hjälptext som du får fram genom att klicka på frågetecknet överst på sidan. Informationen på den webbsidan är under uppbyggnad och kommer succesivt att innehålla mer fakta och svar på vanliga frågor. Om du inte finner det du behöver hjälp med här, kontaktar du din kontaktperson på frivården.