Kriminalvården

En dag på häktet

Peter är misstänkt för grovt narkotikabrott och åklagaren har begärt honom häktad i väntan på rättegången.

08.00

Godmorgon

Upplåsning på häktet Norrköping. Kriminalvårdare Marita Pettersson. Figurant Leif Wågman. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Det är dags för upplåsning i häktet.

Peter får gå på toaletten och sedan äter han frukost på rummet. Under tiden antecknar han om det är något han vill göra under dagen: arbeta en stund, motionera, träffa en sjuksköterska eller präst. Peter kan också få möjlighet att träffa en psykolog om han mår dåligt.

10.00

Motion

En intagen tränar på häktet Norrköping. Figurant Leif Wågman. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Peter motionerar ett par gånger i veckan.

Eftersom Peter har restriktioner och inte får umgås med andra intagna tränar han utan sällskap av andra frihetsberövade. Men det finns kriminalvårdare närvarande.

11.30

Lunch

Lunchdags på häktet Norrköping. Kriminalvårdare Majid Gouhari. Figurant Leif Wågman. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Lunchen äter Peter på bostadsrummet.

En kriminalvårdare går runt med en matvagn och lämnar lunch till de intagna. Lunchen består av vanlig husmanskost.

12.00

Promenad

Rastgård på häktet Norrköping. Figurant Leif Wågman. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Peter har rätt till en timmes promenad om dagen.

På grund av restriktioner är han själv på promenadgården. För de som kan ha promenad tillsammans med andra finns större gårdar. Alla promenadgårdar på häkte är övertäckta för att förhindra inkast av till exempel mobiltelefoner, narkotika eller meddelanden.

13.00

Häktesförhandling

Förhör via videolänk på häktet Norrköping. Figuranter, Emma Edström och Leif Wågman. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Var fjortonde dag måste åklagaren begära Peter häktad på nytt.

Häktet som Peter sitter på har videokonferens, så han behöver inte åka till tingsrätten för sin häktesförhandling. Istället kommer advokaten till häktet och förhandlingen med åklagare och domare sker via video. Peter begärs häktad i 14 dagar till.

14.00

Arbete

Tillverkning på häktet Norrköping. Produktionsledare Ulf Krüger. Figurant Leif Wågman. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

För att bryta isoleringen arbetar Peter.

Ett par gånger i veckan kan Peter få arbeta. Idag sorterar han tomma mappar som ska återanvändas. Under tiden görs en visitation på Peters avdelning. En narkotikahund söker efter gömda droger i alla avdelningens utrymmen. Just idag hittar hunden ingenting.

16.00

Uppsökare

Uppsökare Lolo Åsberg besöker en intagen på häktet Norrköping. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagn

Vill Peter sluta med sitt missbruk?

Uppsökaren besöker regelbundet Peter för att tala om hans motivation för att sluta missbruka narkotika och gå behandlingsprogram om han blir dömd. Andra dagar får Peter träffa besöksgrupper från till exempel Röda Korset för att få en stunds umgänge. Även kriminalvårdare hjälper till att bryta isoleringen för häktade med restriktioner.

18.00

Telefon

Telefonsamtal på häktet Norrköping. Figurant Leif Wågman. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Peter har telefontid med sin advokat.

Restriktionerna gör att Peter inte kan ta emot besök eller ringa till anhöriga och vänner. Däremot har han regelbunden kontakt med advokaten. Peter får in en telefon på sitt rum för att kunna ta samtalet. Efter samtalet får han kvällsmat på sitt rum och möjlighet att ta en dusch.

20.00

Godnatt

En intagen läser i sitt bostadsrum på häktet Norrköping. Figurant Leif Wågman. OBS. Bilden är arrangerad, personerna på bild är inte intagna.

Kriminalvårdare går runt och säger godnatt.

Innan Peter släcker för natten läser han och tittar på tv en stund. Om han behöver gå på toaletten måste han kalla på en kriminalvårdare, eftersom det inte finns toalett i bostadsrummet. Annars stannar Peter på sitt rum till det är dags för frukost klockan åtta imorgon.