Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Platssituationen

Flera av Kriminalvårdens anstalter är idag fullbelagda. Likaså har flertalet häkten en hög beläggning. Det påverkar i hög grad hur Kriminalvården placerar och omplacerar klienter.

Kriminalvårdens placeringssektion har i uppgift att placera fängelsedömda i lämplig anstalt utifrån en risk- och behovsbedömning. Sådant som då tas hänsyn till är bland annat missbruk och typ av brottslighet. Men Kriminalvården väger även in behov av behandlingsprogram, behov av kontakt med externa myndigheter/kontaktpersoner, eventuella barn etc.

När platssituationen är ansträngd påverkar det Kriminalvårdens möjlighet att placera intagna på den optimala anstaltsplatsen. Intagna kan därför komma att placeras i anstalt långt från hemorten. Kriminalvården gör dock aldrig avkall på val av säkerhetsklass. Rätt placering för att ge den intagne en möjlighet att friges under bäst förutsättningar väger tyngre. Kriminalvården prioriterar alltid dömda i häkten som ska placeras i anstalt samt akuta omplaceringar mellan anstalter. Kriminalvården prioriterar även möjliga omplaceringar från så anstalter med säkerhetsklass  1 och 2 till anstalter med säkerhetsklass 3.

Polisens arbete leder till att nya gripna, anhållna och efterlysta ska placeras vid landets häkten löpande dygnets alla timmar och alla dagar under året. Kriminalvården har ibland fullbelagt, men det betyder inte att vi inte tar emot fler klienter. Vi arbetar hela tiden intensivt för att hitta platser till de klienter vi har skyldighet att hantera.