Fängelsevistelsen

Den tid du sitter på anstalt ska vara så normal som möjligt. Du har en sysselsättning, till exempel arbete, studier eller behandling. Du har också fritid då du kan motionera, spela spel och umgås med andra intagna.

På avdelningen

Personalen bestämmer vilken avdelning du ska bo på, utifrån dina behov. På avdelningen bor andra intagna men alla har ett eget bostadsrum. I rummet finns säng, skrivbord, TV, bokhylla och garderob. Det finns alltid personal på avdelningen.

På dagarna är alla dörrar till bostadsrummen upplåsta, men dörren till avdelningen är alltid låst. På kvällen, runt klockan 20.00, låses alla bostadsrum för natten tills det är dags för frukost nästa morgon.

Fritid

När du inte arbetar, studerar eller går behandling har du egen tid. Du kan lyssna på radio, se på TV och läsa dagstidningar. Det finns ett gym där du kan motionera en eller ett par gånger i veckan. Du kan också få låna böcker från bokvagn eller bibliotek.

På din fritid har du också möjlighet att ringa till exempel hem, om Kriminalvården har godkänt telefonnumret i förväg.

Kiosk

En dag i veckan är anstaltens kiosk öppen. Där kan du köpa tidningar, tobak, godis och hygienartiklar. I kiosken säljs också telefonkort, vykort och frimärken.

Promenad

Du har rätt att vistas på anstaltens promenadgård minst en timma varje dag.

Måltider

Varje dag serveras lagad mat. På vissa anstalter eller avdelningar får du själv laga maten tillsammans med andra intagna. Det finns ett vegetariskt alternativ till dig som är vegetarian eller som av religiösa eller medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras.

Personlig hygien

Du får kläder, skor, sängkläder, handdukar och hygienartiklar av Kriminalvården. På vissa anstalter sköter intagna sin egen tvätt medan andra har ett större tvätteri där intagna arbetar.

Personliga tillhörigheter

Vanliga saker att ha i sitt bostadsrum är glasögon, fotografier, smycken av mindre värde, cd-spelare och skivor. Du får inte ha saker som kan försvåra en visitation eller innebära fara.

I Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd, FARK Fängelse, finns en lista på alla tillåtna föremål. 

De personliga saker som du behöver under tiden i fängelse, men som du inte kan ha i bostadsrummet, förvarar anstalten åt dig. Värdefulla föremål förvaras i säkerhetsskåp på anstalten. Du och en ur personalen skriver tillsammans en lista över de saker som ska förvaras.

Hälso- och sjukvård

Du får inte ha dina mediciner på bostadsrummet. De förvaras i ett förråd tillsammans med dina övriga saker. Du som behöver medicin får det av sjuksköterskan.

Om du blir akut sjuk hjälper personalen dig att kontakta sjuksköterska eller läkare.

Du kan få akut tandvård och grundläggande tandvård. För grundläggande tandvård krävs att sammanhängande tid i häkte och anstalt överstiger två år. Du betalar tandvården själv.

Pengar

Det är förbjudet att ha kontanter på anstalten. Som intagen har du ett kort kopplat till ett privat konto där din ersättning för till exempel arbete sätts in. Kortet kan du handla med i kiosken.

Ersättningen för arbete, studier och för att gå behandlingsprogram är 13 kronor i timmen. Tio procent av det du tjänar avsätts till ett särskilt frigivningskonto.

Religion

På alla anstalter har du möjlighet att träffa representanter för olika religiösa samfund. Andaktsrummet är tillgängligt för alla.

Rökning

Rökning är bara tillåtet utomhus, på särskilda platser.

Säkerhet och narkotika

För allas säkerhet görs regelbunda visitationer av alla bostadsrum. Det innebär att rummet söks igenom av personal och ibland narkotikahund. Personalen kan också be dig om ett urinprov, för att kontrollera om det finns narkotika i omlopp på anstalten.