Inför fängelsevistelsen

Hur förbereder man sig för ett fängelsestraff? Här får du råd om vad som är bra att tänka på.

Hyra och räkningar

Kriminalvården ger inte ekonomiskt stöd till hyra eller andra utgifter under tiden du avtjänar ditt straff. Ibland är det möjligt att få hjälp med hyran från din kommuns socialtjänst.  Kontakta socialtjänsten i din hemkommun för mer information.

Om du ska vara borta en längre tid är det viktigt att kontakta till exempel banken om du har lån eller företag där du har abonnemang för att be om en betalningsplan. Du kan också behöva avsluta eventuella prenumerationer. Det är bra att göra en adressändring så att du får din post till anstalten där du ska avtjäna ditt straff. 

Sjukersättning

Den som får sjukersättning från Försäkringskassan och tas in på kriminalvårdsanstalt får behålla sin förmån de första 60 dagarna av vistelsen. För mer information bör du kontakta Försäkringskassan

Ta sig till anstalten

Kriminalvården kan ersätta dig för din resa till anstalten om du har lagt ut pengar för tåg eller buss. Du får inte ersättning för förstaklassbiljetter eller flyg. För att du ska få ersättning måste du visa upp kvitto när du inställer dig.

Du har möjlighet att inställa dig på närmsta anstalt eller häkte för transport med en av Kriminalvårdens bilar. Då kan du få vänta några dagar på att en transportbil ska till din anstalt. 

Vad ska jag ta med mig?

Du behöver ta med dig din legitimation och ditt inställelsebeslut. Du får kläder, sänglinne och hygienartiklar på anstalten. 

Möjligheten att ta med sig personliga saker till anstalten är mycket begränsad. Det är därför bra om du har ordnat förvaring för dina tillhörigheter innan du inställer dig. En lista på vad du kan ta med dig finns i Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om fängelse, till exempel glasögon, fotografier, cd-spelare och skivor. Anstalten kan också svara på frågor om vad du kan ta med dig.

Om du har med sig saker som inte är tillåtna kommer de att skickas med post till anhörig eller bekant.