Utsikt - FAQ

Frågor och svar om frivårdsappen Utsikt

Kan vem som helst använda appen?

Nej, appen är utvecklad för dig som är klient i frivården. För att få tillgång till appen måste ditt mobilnummer måste finnas upplagt i Kriminalvårdens register. Det är dock helt frivilligt att använda Utsikt.
När du lämnar frivården kommer du kunna fortsätta arbeta i Utsikt, så länge du har kvar samma mobiltelefon och mobilnummer.

Kan Kriminalvården se vad jag lägger in i Utsikt?

Nej, de texter och bilder som du lägger in och sparar i appen är inte tillgängliga för Kriminalvården. Utsikt är ditt verktyg.

Kan jag välja att bara använda enstaka funktioner i appen?

Ja, Utsikt är ditt verktyg och du väljer själv vilka funktioner, övningar eller verktyg du vill använda.

Vad behöver jag för att använda appen?

Du behöver en smartphone. Utsikt är inte utvecklad för dator eller surfplatta.

Ditt mobilnummer måste finnas upplagt i Kriminalvårdens register.

Du måste ha en inloggning som exempelvis pinkod, ansiktsigenkänning eller fingeravtryck till din mobiltelefon.

Du kan själv ladda ned appen men efter det behöver du kontakta din handläggare/programledare på frivården som hjälper dig vidare.

Var vänder jag mig om jag har problem med appen?

Om du stöter på några problem kan du börja med att läsa informationen på denna sida. Om du inte hittar svar här kan du kontakta din handläggare/programledare. De kan i sin tur behöva kontakta Kriminalvårdens support. Du kan även anmäla buggar eller fel direkt genom det formulär som finns på denna sida.

För vilka operativsystem eller tillverkare finns Utsikt att ladda ned?

Utsikt finns att ladda ner för iOS (iPhone) samt Android.

Hur gör jag för att ladda ner Utsikt till min Iphone?

Du behöver ett konto på App Store för att kunna ladda ner appen.

Utsikt kan användas på en iPhone 5s och nyare med version 11 av iOS installerat.

Du måste ha en första inloggning (pinkod, ansiktsigenkänning, fingeravtryck) för att kunna använda appen.

Hur gör jag för att ladda ner Utsikt till min Androidtelefon?

Du behöver ett konto på Google Play för att kunna ladda ner appen.

Mobilen måste vara krypterad, vilket inte görs med automatik på äldre versioner av Android. Du hittar information om hur du gör på din mobiltillverkares webbplats, eftersom inställningen ser olika ut beroende på tillverkare.

Utsikt kan användas med version 6 och uppåt.

Vad händer om jag byter mobiltelefon eller mobilnummer?

Om du byter mobilnummer behöver du meddela din handläggare/programledare på frivården så att de kan uppdatera numret i Kriminalvårdens system. Nummerbytet påverkar inte appens funktionalitet utan du kan fortsätta arbeta som vanligt och kalendern fungerar som tidigare.

Om du byter mobiltelefon måste det göras en ny koppling mellan mobil och Kriminalvårdens system. Börja med att ladda ner appen igen på din nya mobil och verifiera med ditt personnummer. Du får då en ny kod skickad till dig.

Byter du både mobiltelefon och mobilnummer måste ditt nya nummer uppdateras i systemet och det gör du genom att meddela det till din handläggare/programledare. Därefter kan du verifiera appen igen med ditt personnummer. När ditt mobilnummer är uppdaterat i Kriminalvårdens system kan du verifiera appen igen. 

Observera att om du byter telefon kan vi inte återskapa någon information som du har sparat i Utsikt. Detta beror på nya den dataskyddsförordningen som innehåller regler om hur vi får behandla och spara dina personuppgifter.

Vad händer med Utsikt när min kontakt med frivården upphör?

När verkställigheten är slut kommer du kunna fortsätta arbeta i appen, men kopplingen mellan din kalender och Kriminalvårdens system bryts när du inte längre finns hos oss och har några bokade möten.

Utsikt kommer att fungera så länge du behåller appen och har samma mobiltelefon.

Om du tar bort appen eller byter mobiltelefon kan du inte öppna Utsikt igen och återställa det material och den information som du lagt in. Du kan ladda ner Utsikt igen men du kommer inte kunna verifiera och starta upp igen. De bilder som du använt finns sparade i din mobiltelefons bildbibliotek eftersom inga bilder sparas i själva Utsiktsappen.

 

 

Kontakta oss om appen Utsikt

Jag har läst och godkänner vilkoren för personuppgifter i länken nedan