Ekonomi och stöd
Som anhörig, inte minst som barn eller ungdom, finns det många organisationer du kan vända dig till för stöd och råd. Om du behöver ekonomiskt stöd är det socialtjänsten i din kommun du ska kontakta.
Kriminalvården ger inget ekonomiskt stöd till anhöriga. Behöver din familj ekonomisk hjälp vänder du dig till din hemkommuns socialtjänst. Det kan handla om hjälp med hyra eller annat bidrag till familjens uppehälle. Har din maka/make sjukersättning kan du ansöka hos Försäkringskassan om att få en del av den utbetald.
Om du vill träffa andra familjer och vänner som är i samma situation som dig, eller få någon att prata med, finns det finns stöd och hjälp hos många organisationer.
Barn och unga
- Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse - Bufff www.bufff.nu Även föräldrar erbjuds stöd.
- Solrosen https://raddningsmissionen.se/detta-gor-vi/solrosen En mötesplats för barn och unga med föräldrar i fängelse.
- Rädda Barnen www.raddabarnen.se Centrum för barn och ungdomar i kris.
- Jourhavande kompis, Röda korset, rkuf.se/vad-vi-gor/jourhavande-kompis/ En chatt för barn och unga upp till 25 år, helt anonymt.
- Barnombudsmannen, BO, www.barnombudsmannen.se/for-barn-och-unga/ BO:s uppdrag är att företräda barn och ungas rättigheter utifrån FN:S barnkonvention.
- Barnens rätt i samhället, Bris, www.bris.se Barn och unga får stöd och kan dela med sig av sina erfarenheten och tankar.
- Jag vill veta, www.jagvillveta.se, Barn och unga hittar information om vad som är brottsligt, hur det känns att bli utsatt för brott, vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.
Anhörig till person med missbruk eller beroende
- Al-Anon www.al-anon.se En världsomspännande organisation för familjer och vänner till alkoholister
Försäkringar
Om en klient inom Kriminalvården drabbas av personskada inklusive dödsfall, omfattas han eller hon och de efterlevande av ett eller flera olika ersättningssystem.
Läs mer om patientskadeersättning
Övriga
- Anhörigas Riksförbund www.anhorigasriksforbund.se Ett nationellt förbund för anhörigfrågor med lokala föreningar i Sverige
- Nationellt kompetenscentrum anhöriga, www.anhoriga.se En samarbetsresurs för anhörigstöd
- Jourhavande medmänniska, www.jourhavande-medmanniska.com En telefonjour för vuxna i kris
- Svenska kyrkan www.svenskakyrkan.se Din församling erbjuder stöd och hjälp
- Socialtjänsten. Din kommuns socialtjänst erbjuder anhörigstöd. Hitta din kommun på Sveriges kommuner och regioners webbplats.
- Föreningen anhörig till en gärningsman (FATEG). www.fateg.se