Kriminalvården logotyp

En dag på häktet

Hur kan det se ut inne på ett häkte? Vilka arbetsuppgifter har kriminalvårdare på ett häkte, och hur ser dagarna ut för den som är intagen? På den här sidan har vi samlat information om hur en dag på häktet kan se ut.

På både fängelser och häkten följer man dagliga rutiner. Väckning sker oftast vid samma tid varje morgon, liksom måltider, sysselsättning, fritid och telefonsamtal. 

I filmerna och illustrationerna på den här sidan beskriver vi generellt hur det kan se ut på ett häkte. Men exakt hur dagarna ser ut skiljer sig åt och beror bland annat på om du är häktad med restriktioner. 

Två kriminalvårdare berättar om sin arbetsdag

Här får du träffa kriminalvårdarna Anders och Hannah, som visar oss hur det ser ut på häktet Östersund. Filmen är cirka fem minuter. 

Så kan en dag se ut för en intagen

Dagarna kan se olika ut bland annat beroende på vilket häkte personen är intagen på, och om hen är häktad med restriktioner.

08.00 Morgon – upplåsning i häktet

Den intagne får gå på toaletten och får sedan äta frukost på rummet. Under tiden antecknar han om det är något han skulle vilja göra under dagen: arbeta, motionera, träffa en sjuksköterska eller präst. Han kan också få möjlighet att träffa en psykolog om han mår dåligt.

 

10.00 Motion – det finns möjlighet att träna

I häktet kan man ha restriktioner som innebär att man inte får umgås med andra intagna. I stället finns då möjlighet att träna en stund utan sällskap av andra frihetsberövade i motionsrummet, men med kriminalvårdare närvarande.

 

11.30 Lunch – lunchen äts på bostadsrummet

En kriminalvårdare går runt med en matvagn och lämnar lunch till de intagna. Lunchen består av vanlig husmanskost. På vissa häkten eller avdelningar får man själv laga maten tillsammans med andra häktade.

 

12.00 Promenad– den intagne har rätt till en timmes promenad

Om den intagne har restriktioner går han själv på promenadgården. För den som kan ha promenad tillsammans med andra finns större gårdar. Alla promenadgårdar på häkte är övertäckta för att förhindra inkast av till exempel mobiltelefoner, narkotika eller meddelanden.

 

13.00 Häktesförhandling – domstolens beslut om häktning omprövas var fjortonde dag

En del häkten har videokonferens, då behöver den intagne inte åka till tingsrätten för sin häktesförhandling. Istället kommer advokaten till häktet och förhandlingen med åklagare och domare sker via video. Den intagne kan till exempel begäras häktad i 14 dagar till.

 

14.00 Arbete – den intagne arbetar för att bryta isoleringen

Ett par gånger i veckan kan den intagne få arbeta. Idag sorterar han tomma mappar som ska återanvändas. Vissa typer av arbete går att utföra på bostadsrummet. Det arbete man utför får man betalt för.

 

16.00 Personutredning – intervju med den häktade

Som en förberedelse inför kommande rättegång har domstolen beställt en personutredning. Kriminalvården utreder då vilken typ av påföljd som skulle vara lämplig om den häktade döms. Det sker genom att den häktade intervjuas om bland annat sin sociala situation, kriminalitet och eventuellt missbruk.

 

18.00 Telefon – telefontid med advokat

En häktad med restriktioner får inte ta emot besök eller ringa till anhöriga och vänner. Däremot har han regelbunden kontakt med sin advokat. Den intagne får in en telefon på sitt rum för att kunna ta samtalet. Efter samtalet får han kvällsmat på sitt rum och möjlighet att ta en dusch.

 

20.00 Kväll – inlåsning för kvällen

På kvällen kan den intagne till exempel läsa eller titta på tv en stund. Om han behöver gå på toaletten under kvällen eller natten måste han kalla på en kriminalvårdare, eftersom det inte finns toalett i bostadsrummet. Annars stannar den intagne på sitt rum till det är dags för frukost klockan åtta nästa dag.