Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Till barn och unga - Insidan

Om din mamma eller pappa sitter i fängelse är det säkert massor du funderar över. Det kanske känns jobbigt att fråga vuxna eller andra barn. På sajten Insidan försöker vi svara på några frågor som vi tror att du kan ha. Här kan du också läsa vart du kan vända dig om du har behov av att prata med någon om din situation.

 

Om coronaviruset och att hälsa på i fängelset

Det är inte konstigt att bli oroad när det pratas så mycket om coronaviruset. Det kan vara skönt att veta att många vuxna jobbar för att stoppa smittan och för att utveckla ett vaccin som gör att inte lika många ska bli sjuka.  En sak som Kriminalvården måste göra just nu för att hjälpa till att stoppa smittan är att ha speciella regler för hur besök på fängelset ska gå till. Det betyder att du kanske inte kan hälsa på din familjemedlem just nu, eller att det kommer att gå till på ett annat sätt än vad du är van vid när du hälsar på. 

Du kan läsa hur reglerna för besök ser ut här (pdf-dokument)

 

Insidan

Häng med Filuren till sajten Insidan. Där kan du få svar på många av dina frågor. Till exempel hur det är att bo i häkte och fängelse, hur det går till att hälsa på någon som är inlåst och hur det funkar med fotboja. Du kan också se och höra berättelser från andra barn som har en förälder i fängelse eller titta på filmer från personer som jobbar i fängelser och häkten. 

Det är inte bara barn och unga som kan ha nytta av Insidan. Informationen är också till för föräldrar som finns på utsidan, andra anhöriga, skolor eller vuxna som vill ta till sig lättillgänglig information presenterat med hjälp av film, bild och ljud. 

Gå vidare till insidan