Kriminalvården

Barns berättelser

Barn och ungdomar som har en mamma, pappa, syskon eller vän i häkte, fängelse, som har fotboja eller skyddstillsyn berättar om hur det är.

Har du också något du vill berätta? Skicka in din berättelse. 

Hej!

Min pappa sitter i fängelset. Han ska sitta där i många, många år. Jag kommer att längta efter dig pappa tills jag blir stor.

Bananen 6 år

Min Pappa Sitter I Häkte

Hej, min pappa har suttit i häkte i snart ett halv år. Han och några andra är misstänkt för mord. Men jag tror att han inte är skyldig. Han brukar vara jätte snälla mot andra och mig. Jag saknar han. Jag vill att han ska komma hem. Ibland blir jag ledsen. När jag fick veta att han satt i häkte blev jag jätte ledsen. Nu blir jag mindre ledsen för att jag har läst om häkte och fängelse på hemsidan.

Sebastian

Du försvann

Kom ihåg sommaren när jag kom hem du och ja lärde känna varandra men kom tillbaka efter sommaren och alla undrade vart du var. En dag fick jag ett samtal i september där du sa att du åkt in och du snart kommer tillbaks. Väntade dagar in och ut och den känslan på donken när du kom in och kastade om mig och dem andra och tårarna kom på alla och äntligen tillbaka i din hemstad med dina vänner. Åkte tillbaks och kommer snart hem igen och man längtar redan.

Maja

Jag och du

Jag har en mamma som sitter i fängelse. Det är tråkigt och dåligt att ha en mamma i fängelse. Jag saknar henne så mycket och undrar hur hon har det. Det var dumt att av min mamma att ta saker från andra. Jag ska aldrig göra det.

Elliot 6 år

Min pappa

När jag var sex år hamnade min pappa i fängelse. Jag förstod inte så mycket och visste inte vad han hade gjort. Jag kom ihåg att jag blev så glad när jag fick ett vykort av honom till skolan. Då han skrev att han snart skulle komma hem. Sedan han kom ut får många av mina vänner inte vara med mig när jag är hos pappa.. och för några år sedan så kom offrets pappa fram till mig och hotade mig att han skulle döda min pappa. Jag var då 15 år.

Emelie

Saknaden är stor

Sakna både min mamma och pappa. Dem sitter i var sitt fängele bara för ett brott som är omänsklig men ändå utan deras planering. dem både är snälla med stort hjärta men dem blev påverkad av anda som stog oss nära. MINA FÖRÄLDRAR SKULLE ALDRIG BEGÅ SÅ STOR BROTT SOM DEM HAR GJORT NU. Det är så jobbig. Inte bara för mig även mina syskon lider. 

:( :( :(

Saknar dig pappa! :((

Min pappa är världens bästa pappa, och jag älskar han egentligen otroligt mycket. Men just nu så är han ingen bra pappa :((.Han har en månad kvar ungefär av sitt fängelsestraff som är 9 mån. Saknar han så himla mycket.! Men jag hoppas att det inte blir som det var innan han hamnade i fängelse, att han bara dricker hela tiden. Känns så himla tråkigt och synd att pappa väljer alkoholen före mig och min storasyster.

Fanny

Min pappa är dum

Min pappa slog mej jätte mycket . Han slog först med ett bälte sen lufte han mej och kasta mig i golvet så jag bröt min arm på två ställen. Jag var mycket rädd och jag hadde jätte ont. Jag våga inte tala om för min mamma och polisen vad han gorde mot mig. Men sen våga jag. Jag är mycket rädd för min pappa. Jag är glad att jag har min mamma min mamma är bäst. Hon lysna på mej när jag vill prata. Jag vill inte träffa min pappa mer. För jag är rädd. Min pappa sitter i fängelse nu.

Frida

Hej Frida.

Du måste absolut inte träffa din pappa när han sitter i fängelse. Det är du som bestämmer om du vill träffa honom.

Om du vill ha stöd kan du gärna läsa vad t.ex. Evelina (som har skrivit Tack till er) eller andra barn och ungdomar skriver om att man kan söka hjälp om man mår dåligt. Prata gärna med någon vuxen du litar på på din skola. Du kan också ringa till Barnens Hjälptelefon (BRIS) eller kontakta organisationen Bufff. 

Är så ledsen!

Nu har pappa vart borta i 6 dagar. Jag gråter och arg och så rullar dagarna på! Du svek mig en gång och nu gör du det igen. Jag frågar mig själv varje vaken minut om det är mig det är fel på som gör att du gjort såhär? Vad hade jag kunnat göra och varför såg jag inte detta komma? Det finns så mycket jag vill ha svar på och fråga dig men tror inte att jag kommer klara av att hälsa på eller att se dig bakom lås och bom! Du kommer missa så otroligt mycket när du är iväg! Det är synd då jag gärna delar med mig av det som händer. Jag älskar dig pappa vad som än händer!

Smacn

Hej

Jag är lilla äpplet och jag är jätte ledsen ibland när jag tänker på min pappa,jag blir ledsen för jag inte har träffat han på länge,och jag undrar om han har glömt mig.

Lilla äpplet

Min Familj..

Hej! Ser att många är så öppna här och verkligen tycker att det är skönt och skriva av sig. Så tänkte att jag kanske mår lite bättre av det också. Jo, rubriken säger min familj vilket innebär. Att min pappa bara dricker alkohol varje kväll för han mår dåligt. Dåligt över hur min mamma är, min stora syster flyttade hem för tre år sedan. Hon flyttade hem efter som hennes fördetta pojkvän slog henne.

Under tiden hon bodde hos honom satte hon sig i alla möjliga sorts skulder. Hon började sno allt av värde i lägenheten och sålde det för att hon behövde pengar. Hon tog arvegods och kontanter av alla. Allt av värde som hon kom över försvann. Hon hade inga som helst gränser, har aldrig hört en människa ljuga så mycket som hon gjorde/gör. Jag hade bara tur att min man fick tag på en lägenhet så jag kunde få bo med honom.

För att min mor stod ju henne bakom ryggen jämt och ständigt. Oavsett vilka vidriga saker hon gör så stor mamma där och hjälper henne. Nu bor hon hemma med ett barn på 2år.. Och hon och min mamma skulle nästan behöva någon typ utav vård. För deras beteenden är inte normala.

Och som grädden på moset så har jag en bror som knarkar dagligen. Åker in och ut ifrån häktet och står och säger att han ska ta livet av sig till och från. Han har till och med suttit framför mig med en pistol i linnigen och sagt att han ska gå till skogen av ta livet av sig inom timmen. Men såklart så är det ju aldrig något som händer.

Det har varit så mycket dom senaste åren så jag vet inte ens själv hur jag har varit så stark under dessa år. En stor anledning tror jag är min underbara sambo! Som stod bakom mig och tog emot mig med öppna armar :)

Varit med om mycket.. 20år

Saknar dig pappa!!!

Jag älskar den pappa som jag hade när jag var liten jätte jätte mycket, men så som han är just nu hatar jag!!!!! Han har gjort jätte jätte dumma saker som har lett till att han får 9 mån fängelse det är ju jätte jätte länge! Vill jätte gärna ringa/hälsa på men på det fängelset där han sitter så säger dem bara "Vi kan inte bäretta om han sitter här det är sekretess" blir jätte ledsen och arg när dem säger så dem vet Vellinge inte hur det är att ha en anhörig som sitter i fängelse!!!

Fanny 11 år

Till pappa

Pappa jag saknar dig! det är en kille som pussas med mamma och hon vill att jag ska kalla honom för pappa men jag vill inte det. kan du inte komma snart?

Bella

Tack till er

Hej jag är en tjej på snart 15 år. Jag skrev här för kanske ett år sedan. Och jag skrev om min pappa som hade suttit i fängelse, och jag mår mycket bättre sen jag ficks tips från er, så tack så mycket. Ska även säga till er som har det jobbigt att livet är inte alltid rättvist det får man leva med det har jag lärt mig och man kan gå vidare bara man vill och har viljan att göra det.

Men ibland när man har det riktigt jobbigt kanske man ska ta kontakt med någon till exempel Barn och ungdoms psykiatrien dom har tystnadsplikt och man behöver inte säga till sina föräldrar att man går där jag har själv gått där och man mår mycket bättre jag lovar, så alla där ute som läser detta tänk att man kan göra nått åt livet och lev dag för dag , många kramar till er och om det är något ni vill fråga så kan ni höra av er. <3

Evelina

Om du vill komma i kontakt med Evelina: Fyll i formuläret och skriv "Till Evelina" i rubriken så skickar vi det direkt till Evelina utan att lägga ut det här på sidorna.