Kriminalvården

Frågor och svar

Vi får många frågor om kriminalvård som fängelse, häkte och andra straff. Här hittar du svar på de vanligaste.

Vad äter de i fängelset?

Alla som sitter i fängelset äter vanlig mat, ungefär samma mat som man äter i skolan. En dag kan det vara köttfärslimpa, andra dagar fisk och potatis. I fängelset får man både frukost lunch och middag. 

Får de som sitter i fängelse gå i skolan?

Man får välja mellan att jobba, läsa olika skolämnen och att få hjälp med sina problem. Om man inte gått klart skolan får man läsa så att man blir klar och man kan också lära sig ett yrke eller läsa på högskola. 

Får de som sitter i fängelse arbeta?

I många fängelser kan man arbeta i verkstad, städa eller tvätta. 

Hur ringer jag till min förälder som sitter i fängelse?

Tyvärr kan du inte ringa till din mamma eller pappa direkt. Det går att ringa anstalten och säga att du vill prata med dem. 

Hur ofta får de i fängelse skicka brev?

Posten hämtas och lämnas varje dag. Den posten som de intagna skickar kan ibland också granskas. Det kan innebära att det kan dröja ytterligare någon dag innan det skickas. 

Får de som sitter i fängelse komma hem och hälsa på?

Det finns något som heter permission, och det innebär att de intagna kan komma hem. När de kan få en permission är svårt att säga, först måste de sitta i fängelset ett tag.

Vad gör man om man blir retad för att någon i familjen sitter i fängelse?

Om du känner att du blir retad är det viktigt att man pratar med sin lärare eller en annan vuxen om det. 

Delar de som bor i fängelse rum med andra?

I Sverige bor man oftast en och en i varje bostadsrum. 

Min pappa ska till fängelset i april. Får han skjuta upp det?

När man blivit dömd till ett fängelsestraff får man ett datum då man måste vara på plats i fängelset. Ibland får man skjuta upp det, men man behöver ha en stark anledning till det. Om man får tillstånd att skjuta upp det får man göra det som mest ett halvår. 

Finns det böcker i fängelset?

Det finns böcker från det vanliga biblioteket som lånar ut sin böcker till fängelset och det finns också egna böcker på fängelset som man kan läsa. 

Kan de lyssna på musik och titta på TV i fängelset?

De flesta får lov att lyssna på radio i sina celler. De flesta har även en TV på rummet. 

Vilka finns i fängelset?

I fängelset finns det andra fångar och de som arbetar med fångarna. Det är många som arbetar i ett fängelser, till exempel kriminalvårdare, kökspersonal, arbetsledare, sjuksköterskor, kontorspersonal, lokalvårdare, fastighetsskötare, fritidsledare, lärare och trädgårdsmästare med flera. 

Varför ser fängelser olika ut?

Det finns fängelser som har murar och en del har staket. En del både och. Vissa fängelser har bara en skylt som visar att det är ett fängelse. Vi försöker sätta alla fångar på fängelser med så få murar och staket som möjligt. Det är jobbigt ändå att sitta i fängelse. 

Är man dum mot varandra i fängelset?

Det är alltid jobbigt att vara på en plats med personer man inte har valt att vara tillsammans med. Och man kan ju inte lämna fängelset. Men man får inte vara dum mot varandra i fängelset. Ingen ska behöva vara rädd för någon annan i fängelse. 

Om man blir sjuk i fängelset vad händer då?

Det finns sjuksköterskor i fängelset. Om man blir så sjuk att man behöver åka till sjukhus får de göra det. När de blir friska igen åker de tillbaka till fängelset.  

Får de som sitter i fängelse träna?

Varje dag finns det tid där man kan välja själv vad man vill göra, som fritid ungefär. Då kan man träna om man vill. Många fängelser har motionsrum.

Vad gör de på fritiden?

Varje dag finns tid där man kan välja själv vad man vill göra. Det är lite olika vad man kan få göra på den här tiden. På en del del fängelser finns kurser i att spela musikinstrument, att måla bilder eller att tillverka saker i lera. På många fängelser kan mamma eller pappa välja att träna. Fängelserna har motionsrum där träningsredskap finns. På fritiden kan de också få besök.