Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Till föräldrar

Om ett barn under 18 år ska besöka någon i fängelse ska vårdnadshavarna först godkänna besöket. Till ett häkte kan ett barn komma på besök utan godkännande från vårdnadshavarna. Ett barn som besöker någon i häkte eller fängelse behöver vanligtvis ha med sig en vuxen person. Är barnet till exempel brottsoffer kan besök nekas av anstalten eller häktet.

Att besöka

Ett besök kan vara flera timmar, men besökaren kan när som helst avbryta besöket. Till besöksrummet går det att låna in böcker, spel och pysselgrejer. Den intagne kan ofta ta med sig fika.

Barnet träffar ingen annan intagen, förutom på en del klass 3-anstalter, de som förr kallades öppna anstalter.

På alla häkten och anstalter finns fasta besökstider. På sidan Hitta och kontakta finns besökstider och adresser. Alla besök måste bokas i förväg via telefon.

Hålla kontakten

Mellan besöken kan barnet hålla kontakten med den intagne via telefon och brev. För telefonsamtal behövs ett tillstånd från häktet eller anstalten och brevens innehåll kan komma att granskas. Telefonkontakt mellan barnet och en intagen på anstalt måste först godkännas av vårdnadshavarna. Mer information finns under telefon och brev.

Stöd

För stöd om hur man berättar för ett barn om en förälder i fängelse finns en del litteratur och stödföreningar.