Kriminalvården logotyp

Till föräldrar

Lättnader kring besök vid skydd mot covid-19

Från den 18 oktober 2021 har förutsättningarna för besök förändrats.
Mer information om vad som gäller kring besök och permissioner finns här.

Om ett barn under 18 år ska besöka någon i fängelse ska vårdnadshavarna först godkänna besöket. Till ett häkte kan ett barn komma på besök utan godkännande från vårdnadshavarna. Ett barn som besöker någon i häkte eller fängelse behöver vanligtvis ha med sig en vuxen person. Är barnet till exempel brottsoffer kan besök nekas av anstalten eller häktet.

Att besöka

Ett besök kan vara flera timmar, men besökaren kan när som helst avbryta besöket. Till besöksrummet går det att låna in böcker, spel och pysselgrejer. Den intagne kan ofta ta med sig fika.

Barnet träffar ingen annan intagen, förutom på en del klass 3-anstalter, de som förr kallades öppna anstalter. Kriminalvården har tagit fram särskilda besöksfoldrar riktat till barn som ni kan titta på inför ett besök på ett häkte eller en anstalt. 

På alla häkten och anstalter finns fasta besökstider. På sidan Hitta och kontakta finns besökstider och adresser. Alla besök måste bokas i förväg via telefon.

Hålla kontakten

Mellan besöken kan barnet hålla kontakten med den intagne via telefon och brev. För telefonsamtal behövs ett tillstånd från häktet eller anstalten och innehåll i brev som skickas kan komma att granskas. Telefonkontakt mellan barnet och en intagen på anstalt måste först godkännas av vårdnadshavarna. Mer information finns på sidan telefon och brev.

Stöd

För stöd om hur man berättar för ett barn om en förälder i fängelse finns en del litteratur och stödföreningar.