Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp
Kriminalvården logotyp

Anstalten Haparanda

Haparanda är en anstalt med 19 platser för ungdomar i säkerhetsklass 2. Haparanda är den anstalt som ligger nordligast i landet, inte långt från Haparanda centrum. 

Kontakt och hitta hit


Besöksadress

Tingshusgatan 10

953 37 Haparanda

postadress till intagna

Tingshusgatan 10

Den intagnes namn

953 37 Haparanda

Postadress

Anstalten Haparanda

953 37 Haparanda

telefon och fax

Tel. 0922-74 50 01

Fax 0922-74 50 20

GPS

Lat 65,8307

Lon 24,1273


VÄGBESKRIVNING

Med bil eller buss: Till Haparanda tar du dig enklast med bil eller buss till centrum. Bussar går från olika delar av länet. Anstalten är belägen på Tingshusgatan 10, inte långt från den karaktäristiska kyrkan.

Skicka e-post till anstalten

Du kan inte skicka e-post till en intagen här. Se instruktioner för att skicka brev till intagna.

Jag har läst och godkänner vilkoren för personuppgifter i länken nedan

Besök och bokning


Besöksbokning

Obevakade besök
Från och med den 19 september görs all besöksbokning för obevakade besök via Kriminalvårdens Servicecenter. Bokning sker via: 011 – 496 36 50. Besök ska bokas veckan före aktuellt besök och besökstider för en ny vecka släpps på onsdagar. Besöksbokningen är öppen måndag, onsdag och fredag 08.00-16.00, tisdagar och torsdagar 08.00-18.00.

Den intagne skickar en blankett till sina anhöriga eller besökare för att godkänna att sekretessen bryts och att anstalten får informera om att den intagne finns på anstalten. Den anhörige eller besökande fyller sedan i uppgifter på en särskild blankett, namn, personnummer, relation, bostadsadress och telefon samt skriver under, ett medgivande/godkännande om registrering av KVR och kontroll i Rikspolisstyrelsens misstanke- och belastningsregister eller kontakt med andra myndigheter. Personuppgifterna kontrolleras av anstalten varefter beslut fattas.

Beslutet kommer att meddelas till den intagne om vilka som är godkända besökare. Den intagne får i sin tur meddela sina besökare att de är godkända eller inte. Det är den intagnes skyldighet att informera sina besökare om gällande besöksregler som finns på anstalten. Ansökan om besökstillstånd bör ske minst två veckor före planerat besök.

Besökstider

Övervakade besökstider:
Onsdagar mellan kl. 13.00 - 15.00 max 30 min.

Övriga besökstider

Onsdagar kl. 17.00 - 18.15.  Lör-, sön- och helgdagar kl. 12.30 - 14.30, kl. 15.00 - 16.00 och kl. 17.00 - 18.10.

Besöksrum

1 st besöksrum.

Övrig information

  • Besökare ska styrka sin identitet med giltigt ID-kort.
  • Personer under 18 år får inte besöka en intagen utan vårdnadshavare skriftliga medgivande.
  • Det som är tillåtet för besökare att ta med in är tidningar, böcker samt pengar. Allt besökaren tar med ska överlämnas till centralvakten för granskning. 
  • Det är inte tillåtet att överlämna något ätbart, drickbart eller någon tobak.
  • Kamera, mobiltelefon eller andra tekniska kommunikationsmedel är inte tillåtna i besöksrummet.

Generell information om att besöka en anstalt

Verksamhet


Detta gör de intagna på dagarna

Arbete

Anstalten har en träindustri med legoproduktion där bland annat möbler, lastpallar och bokhyllor tillverkas.  Anstalten utför även träbearbetning med CNC maskin.

Utbildning

Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. I mån av resurser kan utbildning på högskolenivå förekomma. Dessutom har Haparanda utbildning i ECDL-datakörkort och en arbetsmarknadsutbildning med inriktning på industriell träteknik.

Behandling och program

Anstalten har flera ackrediterade behandlingsprogram de intagna kan delta i.

Fritid

Anstalten har en sporthall och i anslutning till avdelningarna finns bastu, visionsrum och ett bibliotek. Det finns möjligheter att utöva konditionssporter och yoga.

Arbete mot narkotika

Anstalten ska vara drogfri vilket kontrolleras genom drogtest och visitationer.

Generell information om verksamheten i fängelse

Om anstalten


Kort historik om anstalten

Anstalten har funnits i Haparanda sedan 1864. Den nuvarande administrationsbyggnaden uppfördes som anstalt 1887-1888. Den ena avdelningens bostadsdel byggdes 1973 och den andra bostadsavdelningen färdigställdes 1994. September 2015 startade anstalten Haparanda sin ungdomsverksamhet.

Utrustat med videokonferens

Ja

Personal

Totalt arbetar cirka 40 anställda vid anstalten. De flesta är kriminalvårdare, men det finns också programledare, produktionsledare, sjuksköterska, lärare, fritidsledare och kriminalvårdsinspektörer.