Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp
Kriminalvården logotyp

Anstalten Haparanda

Haparanda är en anstalt med 19 platser för ungdomar i säkerhetsklass 2. Haparanda är den anstalt som ligger nordligast i landet, inte långt från Haparanda centrum. 

Kontakt och hitta hit


Besöksadress

Tingshusgatan 10

953 37 Haparanda

postadress till intagna

Kriminalvården Intagens namn

Tingshusgatan 10

953 37 Haparanda

Leveransadress

Tingshusgatan 10

953 37 Haparanda

Postadress

Anstalten Haparanda

953 37 Haparanda

telefon och fax

Tel. 0922-74 50 01

Fax 0922-74 50 20

GPS

Lat 65,8307

Lon 24,1273


VÄGBESKRIVNING

Med bil eller buss: Till Haparanda tar du dig enklast med bil eller buss till centrum. Bussar går från olika delar av länet. Anstalten är belägen på Tingshusgatan 10, inte långt från den karaktäristiska kyrkan.

Skicka e-post till anstalten

Du kan inte skicka e-post till en intagen här. Se instruktioner för att skicka brev till intagna.

Jag har läst och godkänner vilkoren för personuppgifter i länken nedan

Besök och bokning


OBS! Nya telefontider för besöksbokningen 

Den 1 november ändrar besöksbokningen telefontiden till helgfria måndagar, onsdagar och fredagar 10:00-16:00 samt tisdagar och torsdagar 10:00-18:00

Generell information om att besöka en anstalt

Besökstider

Obevakat besök
Onsdag 17:00 - 18:15
Lördag - söndag 12:30 - 14:30
Lördag - söndag 15:00 - 16:00
Lördag - söndag 17:00 - 18:10
Bevakat besök
Onsdag 13:00 - 15:00 Max 30 min per besök

Besöksbokning

Telefon: 011–496 36 50

Besöksbokning

Obevakade besök

All besöksbokning för obevakade besök görs via Kriminalvårdens Servicecenter på 011–496 36 50. Besök bokas för nästkommande vecka och besökstider för ytterligare en vecka släpps på onsdagar. Besök kan därmed inte ske samma vecka som bokningen. Besöksbokningen är öppen helgfria måndagar, onsdagar samt fredagar 08.00-16.00 samt helgfria tisdagar och torsdagar 08.00-18.00.

Bevakat besök

Bevakat besök bokas direkt via anstalten på telefonnummer: 0922-74 50 01

Den intagne skickar en blankett till sina anhöriga eller besökare för att godkänna att sekretessen bryts och att anstalten får informera om att den intagne finns på anstalten. Den anhörige eller besökande fyller sedan i uppgifter på en särskild blankett, namn, personnummer, relation, bostadsadress och telefon samt skriver under, ett medgivande/godkännande om registrering av KVR och kontroll i Rikspolisstyrelsens misstanke- och belastningsregister eller kontakt med andra myndigheter. Personuppgifterna kontrolleras av anstalten varefter beslut fattas.

Beslutet kommer att meddelas till den intagne om vilka som är godkända besökare. Den intagne får i sin tur meddela sina besökare att de är godkända eller inte. Det är den intagnes skyldighet att informera sina besökare om gällande besöksregler som finns på anstalten. Ansökan om besökstillstånd bör ske minst två veckor före planerat besök.

Övrig information

  • Besökare ska styrka sin identitet med giltigt ID-kort.
  • Personer under 18 år får inte besöka en intagen utan vårdnadshavare skriftliga medgivande.
  • Det som är tillåtet för besökare att ta med in är tidningar, böcker samt pengar. Allt besökaren tar med ska överlämnas till centralvakten för granskning. 
  • Det är inte tillåtet att överlämna något ätbart, drickbart eller någon tobak.
  • Kamera, mobiltelefon eller andra tekniska kommunikationsmedel är inte tillåtna i besöksrummet.

 

 

Verksamhet


Detta gör de intagna på dagarna

Arbete

Anstalten har en träindustri med legoproduktion där bland annat möbler, lastpallar och bokhyllor tillverkas.  Anstalten utför även träbearbetning med CNC maskin.

Utbildning

Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. I mån av resurser kan utbildning på högskolenivå förekomma. Dessutom har Haparanda utbildning i ECDL-datakörkort och en arbetsmarknadsutbildning med inriktning på industriell träteknik.

Behandling och program

Anstalten har flera ackrediterade behandlingsprogram de intagna kan delta i.

Fritid

Anstalten har en sporthall och i anslutning till avdelningarna finns bastu, visionsrum och ett bibliotek. Det finns möjligheter att utöva konditionssporter och yoga.

Arbete mot narkotika

Anstalten ska vara drogfri vilket kontrolleras genom drogtest och visitationer.

Generell information om verksamheten i fängelse

Om anstalten


Kort historik om anstalten

Anstalten har funnits i Haparanda sedan 1864. Den nuvarande administrationsbyggnaden uppfördes som anstalt 1887-1888. Den ena avdelningens bostadsdel byggdes 1973 och den andra bostadsavdelningen färdigställdes 1994. September 2015 startade anstalten Haparanda sin ungdomsverksamhet.

Utrustat med videokonferens

Ja

Personal

Totalt arbetar cirka 40 anställda vid anstalten. De flesta är kriminalvårdare, men det finns också programledare, produktionsledare, sjuksköterska, lärare, fritidsledare och kriminalvårdsinspektörer.