Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp
Kriminalvården logotyp

Anstalten Kolmården

Kolmården är en anstalt med 120 platser i säkerhetsklass 3. Anstalten ligger i Kolmården utanför Norrköping.

Kontakt och hitta hit


Besöksadress

Torsvägen 51

618 33 Kolmården

postadress till intagna

Den intagnes namn

Torsvägen 51

618 33 Kolmården

Postadress

Anstalten Kolmården

Torsgården

618 33 Kolmården

telefon och fax

Tel. 011-496 54 00

Fax 011-496 54 05

GPS

Lat 58,6739

Lon 16,3386


VÄGBESKRIVNING

Med bil: Sväng av från E 4 S eller N vid avfart 126 (avfart Strömsfors). Strax efter att du svängt kommer du till en korsning, sväng höger mot Åby, Getå. Fortsätt ca 1,5 km. Sväng vänster in på Torsvägen mot anstalten Kolmården.

Med tåg: Ta tåg, alternativt buss från Norrköping C/Resecentrum till Kolmårdens station. Därifrån är det en promenad på nästan 3 km.

Vägbeskrivning från Kolmårdens station: Gå rakt fram och ta till höger längs Sjövikgsvägen. Följ Sjöviksvägen ca 800m tills du kommer till Torsvägen (finns en vägskylt som pekar mot anstalten Kolmården). Ta till höger in på Torsvägen och följ den  tills du är framme vid anstalten Kolmården, ca 2 km.

(Se bild nedan eller öppna Google maps-fönstret ovan)

 

Östgötatrafikens trafikupplysning 0771-21 10 10

Parkeringsmöjligheterna är begränsade, varför vi gärna ser att du använder allmänna kommunikationsmedel.

Skicka e-post till anstalten

Du kan inte skicka e-post till en intagen här. Se instruktioner för att skicka brev till intagna.

Jag har läst och godkänner vilkoren för personuppgifter i länken nedan

Besök och bokning


Besöksbokning

Obevakade besök

Från och med 13 juni bokas alla obevakade besök via Kriminalvårdens Servicecenter som tar direktkontakt med anstalten. Bokning görs via: 011 – 496 36 50. Besök ska bokas veckan före aktuellt besök och besökstider för en ny vecka släpps på onsdagar. Besöksbokningen är öppen måndag, onsdag och fredag 08.00-16.00, tisdagar och torsdagar 08.00-18.00.

Bevakade besök

Bevakade besök bokas av den intagne via hemställan och bevakade besök kan äga rum på vardagarna. 

Besökstider

Anstaltens besökstider är tisdag, onsdag och torsdag klockan 09.30-11.30 och klockan 13.30-16.00. Under helgerna är besökstiden klockan 11.00-16.00.

Besökstillstånd

För att få besök krävs att den intagne ansöker om besökstillstånd för de personer som han vill få besök av. För minderåriga ställs även krav på medgivandeintyg från samtliga vårdnadshavare.

Besöksrum

På vardagarna sker besök i besöksrum. På helger finns möjligheten att ta emot besökare på avdelningen.

Generell information om att besöka en anstalt

Verksamhet


Detta gör de intagna på dagarna

Arbete

Följande sysselsättningar ingår i driften av anstalten: fastighet, tvätt/förråd/lokalvård, snickeri, mark/park, fritid/friskvård samt kök.

Utbildning

Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. I mån av resurser kan utbildning på högskolenivå förekomma.

Behandling och program

Anstalten har flera ackrediterade behandlingsprogram de intagna kan delta i. Dessutom har anstalten föräldrautbildning.

Fritid

På Kolmården finns ett brett utbud av aktiviteter med stort deltagande av frivilliga organisationer. Anstalten har gym, promenadslinga, bastu och bibliotek. Kriminalvårdens präster besöker också anstalten. På anstalten delar de intagna normalt rum.

Arbetet mot narkotika

Personal visiterar dagligen bostadsrum och andra utrymmen för att kontrollera att anstalten är drogfri. Provtagning sker för att kontrollera att narkotikabruk inte förekommer. Narkotikahund används i det förebyggande arbetet.

Generell information om verksamheten i fängelse

Om anstalten


Anstalten

Kolmården är en anstalt där Kriminalvården prövar ett nytt koncept för anstalter i säkerhetsklass 3. Konceptet har två delar:

  • De intagna på Kolmården ska ta ansvar för sin tid i fängelse genom att medverka i driften av anstalten. I stort sett all daglig drift sköts av intagna under handledning av yrkeskunnig personal. Verksamheten ska ge färdigheter och kunskaper som underlättar den intagnes anpassning i samhället.
  • De intagna på Kolmården är elektroniskt övervakade genom att de bär fotboja.

De intagna

De intagna på Kolmården är män som i normalfallet är dömda till fängelse i högst två år och som efter domen befunnit sig på fri fot i avvaktan på att avtjäna fängelsestraffet. Ytterligare villkor för placering på Kolmården är:

  • Normalt ej under 23 år
  • Ej risk för allvarlig misskötsamhet

Kort historik om anstalten

Kolmården var från början ett sanatorium, alltså ett sjukhus för patienter med tuberkulos. Kriminalvårdanstalten Kolmården öppnade i augusti 2004.

Utrustat med videokonferens

Ja

Personal

Kolmården har ett 40-tal anställda.