Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig.

Kriminalvården logotyp
Kriminalvården logotyp

Anstalten Mariefred

Mariefred är en anstalt med 112 platser i säkerhetsklass 2. Anstalten ligger två kilometer utanför Mariefreds centrum.

Besöksadress

Bondängen

647 93 Mariefred

postadress till intagna

Den intagnes namn

Box 105

647 23 Mariefred

Postadress

Box 104

647 23 Mariefred

telefon och fax

Tel. 0159-79 73 01

Fax 0159-79 73 10

GPS

Lat 59,2746

Lon 17,2488


VÄGBESKRIVNING

Med bil eller promenad från centrum; följ Ärnäsvägen mot Bondängen.

Skicka e-post till anstalten

Du kan inte skicka e-post till en intagen här. Se instruktioner för att skicka brev till intagna.

Besökstider

Onsdag - fredag: 09.30-15.00

Lördag: 09.15-11.30, 13.30-16.30

Söndag: 09.15-16.30

Besöksbokning

Besöksbokning sker på telefonnummer 0159 – 797 308. Måndagar och onsdagar mellan klockan 20.00 – 21.00. 

Bokning görs till nästakommande vecka. På måndagar går det bra att boka ett besök per intagen och halvdag på helgdagar. Med undantag för besökare som har lång resväg på mer än 20 mil. Finns det besökstider kvar på onsdagar, går det att boka fler dagar och förlänga helgbesöken. Tanken är att så många som möjligt ska kunna ta emot besök av sina anhöriga och vänner.

För att kunna boka besök krävs det att du är godkänd som besökare. 

Besöksrum

Anstalten Mariefred har 5 besöksrum och ett barnrum som är avsett för besökande barn med familj.

Barnrummet är större än de vanliga besöksrummen. För att skapa en trivsam miljö för barnen är rummen inredda med bland annat leksaker, matbord, pentry, barnmatsstol, soffhörn, tv, och spjälsäng. Barnrummet kan endast bokas av den intagne.

Anstalten har inga övernattningsmöjligheter men kan informera om vilka olika boenden som finns i närheten.

Inför besöket

Giltig fotolegitimation måste medtas vid inpasseringen för besökare som fyllt 15 år. Samtliga anmälda besökare till besökstillfället ska komma samtidigt. 

Vid inpasseringen går besökare genom en detektorbåge. Det kan förekomma att narkotikahund medverkar i samband med inpasseringskontrollen. Ytterkläder, handväska, mobiltelefon, nycklar, armbandsur, pengar och plånböcker låses in. Bra att veta är att bygelbehåar oftast innehåller metall och därför ger indikation i detektorbågen.

Besökare får inte ta med sig mat eller annan förtäring in eller ut på anstalten. Den intagne har möjlighet att beställa lunch till sig själv och sina besökare. Anstalten bjuder på kaffe och te.

Intagna får inte ta emot saker vid besök om det inte finns beslut om det. Den intagne har möjlighet att ansöka om detta och beslut lämnas av anstalten innan besöket äger rum. Undantag görs för tidningar, böcker, frimärken, cd-skivor, oöppnad aftershave och kläder till villkorlig frigivning eller permissioner. 

Pengar till den intagne sätts in på postgirokonto 22 13 34-6 Kom ihåg att ange namn och personnummer på mottagaren.

Som besökare kan du när som helst avbryta ett besök. Har du några frågor vänd dig gärna till personalen som tar emot dig.

Vid försening

Meddela anstalten om försening inför besöket. Om du som besökare inte har meddelat din försening inom 45 minuter kommer du att nekas besök. 

Detta gör de intagna på dagarna

Arbete

Monterings- och förpackningsarbete, mekaniskt verkstad, hantverk samt servicearbeten.

Utbildning

Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. I mån av resurser kan utbildning på högskolenivå förekomma. Anstalten Mariefred har en yrkesutbildning till plåtslagare.

Behandling och program

Anstalten har flera ackrediterade behandlingsprogram de intagna kan delta i. Dessutom har anstalten föräldrautbildning, annan gruppverksamhet, yoga och social träning.

Fritid

Anstalten Mariefred har en idrottshall med ett gym samt ett bibliotek. Musikrummet används både av enskilda intagna och för gruppverksamhet i t.ex. gitarr, trummor och studioverksamhet. Anstalten har ett rymligt andaktsrum.

På promenadområdet finns fotbollsplan och volleybollplan. Regelbundna besök av kyrkan och KRIS (Kriminellas revansch i samhället) liksom av IBUS och Livskraft. Ett antal kulturprogram anordnas exempelvis med inriktning på teater, musik och poesi. Sagostunden och en samtalsgrupp med temat "Att vara medmänniska" finns också.

Arbetet mot narkotika

Personalen på Mariefred arbetar för att hindra förekomst av droger på anstalten, bland annat genom att de intagna regelbundet lämnar urinprov samt genom dagliga visitationer.

Kort historik om anstalten

Anstalten byggdes 1958 som en ungdomsanstalt och blev på 1970-talet en så kallad riksanstalt med upptagningsområde i hela landet. 1994 byggdes den ut med en bostadsavdelning, motsvarande 32 platser.

Utrustat med videokonferens

Ja

Personal

Totalt ungefär 90 anställda med en jämn könsfördelning.