Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Anstalten Rödjan

Rödjan har 60 platser i säkerhetsklass 3. Anstalten ligger strax utanför Mariestad.

Kontakt och hitta hit


Besöksadress

Rödjan

542 94 Mariestad

postadress till intagna

Den intagnes namn

Box 172

542 22 Mariestad

Postadress

Anstalten Rödjan

Box 172

542 22 Mariestad

telefon och fax

Tel. 0501-75 80 50

Fax 0501-75 80 69

GPS

Lat 58,7003

Lon 13,7807


VÄGBESKRIVNING

Med bil: Följ skyltar från Mariestads centrum mot Sjukhus. Fortsätt rakt fram förbi avfarten till sjukhuset. Efter cirka 300 meter följ skyltning Kriminalvården.

Med tåg/buss: Tåg direkt till Mariestad (Kinnekullebanan), tåg/buss via Skövde eller Töreboda eller enbart buss, t.ex. Swebus. Alla dessa alternativ har hållplats vid järnvägsstationen. Därefter lokalbuss, linje 50, i riktning mot Sjukhuset. Avstigningshållplats är Västra vägen. Gå tillbaka ca 150 meter för att komma på den (skyltade) vägen till Rödjan. Därefter promenad på ca 1 km.

Skicka e-post till anstalten

Du kan inte skicka e-post till en intagen här. Se instruktioner för att skicka brev till intagna.

Jag har läst och godkänner vilkoren för personuppgifter i länken nedan

Besök och bokning


Besöksbokning

Obevakade besök

Från och med 18 april bokas alla obevakade besök via Kriminalvårdens Servicecenter som tar direktkontakt med anstalten. Bokning sker via: 011 – 496 36 50. Besök ska bokas veckan före aktuellt besök och besökstider för en ny vecka släpps på onsdagar. Besöksbokningen är öppen måndag, onsdag och fredag 08.00-16.00, tisdagar och torsdagar 08.00-18.00.

Besökstider

Måndag-torsdag: 17.15-19.30 Lördagar och söndagar 09.00-16.00.

Besök av barn

Barnanpassad besökslägenhet finns, liksom minilantgård på sommaren.

Generell information om att besöka en anstalt

Verksamhet


Detta gör de intagna på dagarna

Arbete

Jordbruksarbete, djurhållning, växtodling och mjölkproduktion i ett ekologiskt KRAV-jordbruk. Dessutom träindustri.

Utbildning

Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. Anstalten Rödjan har arbetsmarknadsutbildningen industriteknisk grundkurs. Dessutom har anstalten föräldrautbildning.

Behandling och program

Anstalten har flera ackrediterade behandlingsprogram de intagna kan delta i. ETS genomförs i samarbete med frivården Skövde. Detta förutsätter att den intagne är inne i permissionsgång. Även IDAP kan genomföras på samma vis men kräver en relativt lång strafftid.

Fritid

Anstalten satsar på friskvård, där de intagna kan få hjälp med bland annat kostrådgivning, träningsprogram och yoga. På anstalten finns elljusspår, fotbollsplan, tennisbana och lätt gym. Det är också möjligt att delta i studiecirklar.

Arbetet mot narkotika

Anstalten försöker motivera de intagna till ett drogfritt liv. Dessa lämnar regelbundet urinprov för kontroll av drogfrihet. Personalen visiterar dagligen celler och andra utrymmen för att hålla anstalten fri från narkotika.

Självförvaltning

Rödjan har en väl utvecklad självförvaltning som omfattar hela anstalten med betoning på lärande och egenansvar. Avdelningarna har en egen budget för livsmedel. På utslussavdelningen handlar intagna i butik (tillsammans med anstaltens personal), sköter matlagning, klädvård, städning m.m. Dessutom tillhandahålls utbildningsprogram och handledning.

Generell information om verksamheten i fängelse

Om anstalten


Rödjan bedriver den största av kriminalvårdens tre jordbruk. Verksamheten inom jordbruket är i sin helhet ekologiskt KRAV-certiferad.

Kort historik om anstalten

Anstalten är byggd på 1920-talet som en av Sveriges första öppna anstalter och var, tillsammans med anstalten inne i Mariestad, Sveriges första jordbruksfängelse. Anstalten har byggts ut i olika omgångar.

Utrustat med videokonferens

Ja

Personal

Anstalten har cirka 30 anställda.

Anstalten Rödjan.