Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Häktet Umeå

Häktet Umeå tar både emot häktade med och utan restriktioner och ligger nära Umeå centrum vid polishuset. Häktet har 30 platser.

Kontakt och hitta hit


Besöksadress

Ridvägen 10

903 25 Umeå

postadress till intagna

Den intagnes namn

Box 249

901 06 Umeå

Postadress

Box 249

901 06 Umeå

telefon och fax

Tel. 090-695 58 61

Fax 090-695 58 81

GPS

Lat 63,8333

Lon 20,2487


VÄGBESKRIVNING

Med bil: Häktet Umeå är beläget på Ridvägen 10, intill polishuset strax väster om Umeå centrum.

Parkering finns som besöksplatser vid polisens entré, alternativt vid Dragonens hälsocentral.

Med tåg/buss: Cirka 10 minuters promenad västerut från busstationen och Umeå Centralstation.

 

 

Skicka e-post till anstalten

Du kan inte skicka meddelande till en intagen här. Se instruktioner för att skicka brev

Jag har läst och godkänner vilkoren för personuppgifter i länken nedan

Besök och bokning


Besöksbokning

Obevakade besök
Från och med den 19 september görs all besöksbokning för obevakade besök via Kriminalvårdens Servicecenter. Bokning sker via: 011 – 496 36 50. Besök kan bokas innevarande vecka. Varje onsdag släpps även besökstider för veckan därpå. Besöksbokningen är öppen måndag, onsdag och fredag 08.00-16.00, tisdagar och torsdagar 08.00-18.00.

Bevakade besök
Bokning av bevakade besök görs via 090- 695 58 61 (knappval 2) och be att få tala med Vakthavande befäl.

Tjänstebesök
Bokning av rum för tjänstebesök görs via 090-695 58 61 (knappval 1) under kontorstid.

Besökstider

Obevakade besök

Besökstider är alla dagar 14.05-14.50, 14.30-15.15 samt 15.05-15.50.

Bevakade besök
Bevakade besök genomförs endast vardagar och varar i 25 min.

Inlämning av till hörigheter

Inlämning av tillhörigheter ska i normalfallet överlämnas till kriminalvårdare vid bokat besök eller via vanlig postgång. Inlämningen måste alltid föregås av en godkänd hemställan från den intagne (undantaget en uppsättning kläder till rättegång, kontanter, fem böcker/tidningar).

Skicka pengar till intagen

Vill du skicka pengar till en intagen så är enklaste sättet att sätta in pengar på Häktet Umeås bankgiro (Swedbank) 5185-8082, glöm inte skriva den intagnes personnummer som meddelande. Det går även att skicka kontanter via brev adresserat till Häktet Umeå och med den intagnes namn på kuvertet.

Verksamhet


Detta gör de häktade på dagarna

Intagna utan restriktioner erbjuds promenad på en stor gemensam gård. Verksamhet på gemensamhetsavdelningen erbjuds dagligen, även kallad "gemet". På gemet kan de intagna exempelvis träna, baka tillsammans, få möjlighet att samtala med besöksgrupper såsom KRIS och LP-stiftelsen.

För häktade med restriktioner erbjuds olika former av isoleringsbrytande åtgärder såsom samtal med personal, spela brädspel och tv-spel med personal med mera. Motionsrum finns på avdelningen. Utöver detta erbjuds klienterna en timmes enskild promenad dagligen. Varje vecka kommer även olika besöksgrupper såsom Kumulus, Frivilliga samhällsarbetare, Röda korset samt representanter för NAV för att träffa klienter med restriktioner. Frivården Umeå finns på plats så gott som dagligen i form av en uppsökare.

Speciellt för ungdomar: För häktade ungdomar finns även möjlighet att få träffa en ungdomspsykolog samt studera genom kriminalvårdens lärcentrum.

 

 

Generell information om verksamheten på häkten

Om häktet


Organisation och funktion

Häktet Umeå är en del av verksamhetsområde Umeå, där även två anstalter ingår (Anstalten Umeå och Anstalten Sörbyn). Häktet tar emot män såväl som kvinnor, med och utan restriktioner. Upptagningsområdet är främst Västerbottens län med tingsrätterna i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Även hovrätten för Övre Norrland är belägen i Umeå.

En kriminalvårdsinspektör ansvarar för verksamheten vid häktet Umeå. Här arbetar det kriminalvårdare, vakthavande befäl, klienthandläggare, administratör och sjuksköterska.

Utrustat med videokonferens

Ja

Kort historik om häktet

Häktet byggdes 1996 i samband med att både polisen och Kriminalvården lämnade det gamla polishuset i centrala Umeå.