Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Jobba hos oss

Kriminalvården är en del av rättsväsendet och arbetar för att göra samhället säkrare och tryggare. Cirka 12 000 medarbetare på häkten, anstalter och frivård arbetar med målet att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln.

Sök ett viktigt jobb

Du är en person som är stabil, empatisk och vill göra skillnad för andra. Vi arbetar alla med samma värderingar och mot samma mål. Att människor kan förändras och att vi ska minska återfall i brott. Idag jobbar du kanske i byggsvängen, på vårdcentral eller inom handel och vill prova något nytt. Hos oss finns bland annat sjuksköterskor, kriminalvårdare, ekonomer och produktionsledare. 

TILL LEDIGA JOBB

I videon berättar medarbetare i Kriminalvården hur det är att jobba hos oss. Videon är två minuter. Transkribering av videon (pdf).

JOBB FÖR DIG SOM VILL GÖRA SKILLNAD

För att lyckas med vårt uppdrag behöver vi medarbetare med många olika kompetenser och yrken. Välkommen att söka jobb på en myndighet där du får vara med och göra skillnad för andra människor. På den här sidan finns en syntolkad version av filmen.

SERVICETEKNIKER, ANSTALT OCH HÄKTE

Nicklas:

"Jag tycker man ska ha teknisk bakgrund. Man ska vara öppen och vilja bryta ned ett fel och tycka det är roligt att felsöka."

SJUKSKÖTERSKA, ANSTALT

Veronika

”Jag försöker motivera och inspirera till en positiv förändring. För att de ska klara av tiden på anstalten så bra som möjligt och att de ska få det bättre när de kommer ut.”

PSYKOLOG, ANSTALT

Aslaug

”Det roligaste med mitt jobb är att träffa klienterna. Att få träffa dem i behandling över så lång tid och lära känna dem så väl, och börja förstå varför de är här.”

KOCK, ANSTALT

Pär-Anders

"När man jobbar som kock inom kriminalvården är det viktigt att vara intresserad av mat och att man kan dela med sig av sin kunskap."

KRIMINALVÅRDARE, ANSTALT

Christian

"Jag pratar med intagna som personer. Man kanske bara sätter sig och pratar i 45 minuter om fotboll. Att man kommer iväg från den här världen ett litet tag” 

PROGRAMLEDARE, FRIVÅRD OCH ANSTALT

Fatima

"Det bästa med jobbet är klienterna. Att få möta och vägleda personen till sin inre egen kraft att göra en förändring i sitt liv."

KRIMINALVÅRDARE, CENTRALVAKTEN

Juuma

”Det finns möjligheter att gå vidare inom Kriminalvården eftersom det är stort”

KRIMINALVÅRDARE, HÄKTE

Mercedes

”Vi ska fylla deras tid på häktet med meningsfullt innehåll. Det är inte lätt, men det är spännande.” 

KRIMINALVÅRDARE, TRANSPORT

Marita

"Jag tycker det är viktigt med samtal och att vara ett stöd i deras förändring. Samtalen kan handla om vad de har för framtidsutsikter, sport eller familjen"

LÄRARE

Viktoria

”Att hitta motivation till studier är en fin brygga ut i livet sen. Många vill fortsätta studera när de kommer ut. Det är aldrig för sent” 

FRIVÅRDSINSPEKTÖR

Eugenie

”Vi möter så många olika människor med olika bakgrunder. Det är viktigt att du har en tro att människan har en vilja och förmåga att förändras”

SJUKSKÖTERSKA

Micke

”Jag försöker ge dem olika redskap och metoder, som de kan bära med sig. De får lära sig hur de ska sköta sina sjukdomar på rätt sätt och ta ansvar” 

PRODUKTIONSLEDARE

Tommy

”Det roligaste med verksamheten är att följa den intagne från rå bräda till färdig produkt och se utveckling”

KRIMINALVÅRDSINSPEKTÖR

Jennie

”Det bästa med mitt jobb är mötet med människor- både personal och intagna”

Krim:tour - Möt oss på Sverigeturné

Vi pratar kriminalvård med dig, hur vi gör för att bryta den onda cirkeln! Se vår turnéplan här.

Rekryteringsaktiviteter

Här träffar du oss under 2020.

Kriminalvårdsutbildningen

Alla medarbetare går en obligatorisk utbildning i samband med anställningen. Längden och innehållet i utbildningen varierar beroende på din yrkesroll. Utbildningen genomförs på heltid med lön.

Läs mer om kriminalvårdsutbildningen.