Kriminalvården logotyp

Enhetschef vid enheten för myndighetsjuridik

Enhetschef vid enheten för myndighetsjuridik

Rättsenheten Sweden

Arbetsplatsbeskrivning

Kriminalvården växer – vi bygger nytt, bygger om och bygger till och söker nu nya medarbetare. Vårt viktigaste mål är att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln. Lyckas vi med det blir samhället tryggare och säkrare för alla. Vi är den myndighet som ansvarar för anstalter, frivård, häkten och klienttransporter.

I all verksamhet värnar Kriminalvården starkt om humaniteten och respekten för den enskildas integritet och rättssäkerhet, utan att kompromissa i fråga om samhällets säkerhet och trygghet.

Kriminalvårdens pågående kapacitetsökning innebär att myndigheten omorganiserar och att den nuvarande rättsenheten övergår till att bli en rättsavdelning från den 1 februari 2022. Avdelningen kommer att bestå av två enheter; enheten för myndighetsjuridik och enheten för klientjuridik. Vi söker därför nu en enhetschef som genom ett tillitsbaserat ledarskap vill vara med och utveckla det rättsliga området i en myndighet i förändring.

Arbetsbeskrivning

Enheten består av två sektioner som ansvarar för områdena verksjuridik och informationsförvaltning.

Sektionen för verksjuridik kommer förutom verksjuridik och dataskyddsjuridik att ansvara för förvaltning av arbetsordning och beredningsfrågor. Sektionen har ett övergripande ansvar för arbetet med myndighetens föreskrifter och allmänna råd och samordning av myndighetens arbete med interna styrande dokument i övrigt. Sektionen ger stöd och rådgivning till myndighetsledningen och avdelningarna, samt svarar för yttranden till JO och JK m.fl. i principiella ärenden samt hanterar externa remisser.

Sektionen för informationsförvaltning ansvarar för Kriminalvårdens registratur och arkivhantering på nationell nivå samt myndighetens klientjournal- och centralarkiv. Sektionen ansvarar bl.a. för utformning av Kriminalvårdens klassificeringsstruktur och dokumenthanteringsplan samt diarium och är rådgivande i diarieföring, hantering av upprättade ärenden och arkivhantering.

Genom dialog skapar du som enhetschef förutsättningar för de två sektionscheferna i din ledningsgrupp att agera med tillit i en komplex verksamhet utifrån beslutade strategier och inriktningar. Ditt ansvar som enhetschef innefattar:

• ekonomiskt ansvar, personal- och verksamhetsansvar
• avdelningsövergripande stöd och samordning, strategiska frågor, intern planering, styrning och uppföljning
• goda samverkansformer mellan enhetens sektioner
• att utveckla arbetet inom området informationsförvaltning.

Som enhetschef ingår du i avdelningens ledningsgrupp och är delaktig i att vidareutveckla hela den rättsliga funktionen. Du utgör ett stöd till rättschefen och myndighetsledningen inom enhetens arbetsområde och ska tillsammans med dina kollegor på rättsavdelningen se till att den rättsliga styrningen och stödet når ut till regional och lokal nivå.

Kvalifikationer

Vem är du?
I din roll som ledare är du engagerad, med förmåga att skapa sammanhang, engagemang och entusiasm. Du har mycket god förmåga att planera och att operativt samordna ditt och andras arbete och du kan sätta juridiska frågeställningar i ett helhetsperspektiv utifrån verksamhetens behov. Du är som person stabil, prestigelös, kommunikativ och har förmåga att ta tillvara dina medarbetares kompetens och att samverka med andra, inom och utom myndigheten. Du är en problemlösare med erfarenhet av att driva utvecklingsarbete, förändringsprocesser, verksamhetsplanering och verksamhetsutveckling.

För att bli aktuell för uppdraget krävs att du har:
• Jur.kand. eller motsvarande examen
• flerårig erfarenhet av rättstillämpning och kvalificerat juridiskt arbete från statlig myndighet, domstol eller advokatbyrå
• flerårig chefserfarenhet kopplad till juridisk verksamhet
• erfarenhet av att leda utvecklingsarbete och att driva och implementera förändringsprocesser med goda resultat
• erfarenhet och förmåga att samarbeta och samverka både internt och externt
• stort intresse för omvärldsspaning och förståelse för hur förändringar i omvärlden kräver förändringar av Kriminalvårdens arbete med regelverk och styrande dokument
• intresse av att vara en del av den digitala transformationen av myndigheten ur ett rättsligt perspektiv
• mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Det är meriterande med:
• tingsmeritering
• erfarenhet av författningsarbete
• erfarenhet av för tjänsten relevanta rättsområden: förvaltningsrätt, kriminalvårdslagstiftning, offentlighets- och sekretesslagstiftning
• erfarenhet av ledande uppgifter kopplat till handläggning, utredning och/eller remissarbete inom statlig sektor
• erfarenhet av att leda verksamhet inom informationsförvaltningsområdet
• erfarenhet av utvecklingsarbete med digitaliseringsperspektiv
• dokumenterad ledarskapsutbildning
• erfarenhet av att leda verksamhet nationellt
• erfarenhet av att utveckla former för intern och extern samverkan
• vana vid mediakontakt och att representera verksamhet i externa sammanhang
• goda kunskaper om de övergripande förutsättningar (regelverk, budget, arbetsgivarepolitik, upphandling m.m.) som gäller för offentlig verksamhet i allmänhet och statlig verksamhet i synnerhet.

Som chef inom Kriminalvården har du självklart ett stort samhällsengagemang och delar Kriminalvårdens grundläggande värderingar om en human människosyn, mångfald, respekt för individen och tron på människans vilja och förmåga att utvecklas. Du förväntas med ditt förhållningssätt bidra till att alla blir likvärdigt bemötta. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Erfarenhet: Erfarenhet krävs

Omfattning: Heltid

Varaktighet: Tillsvidare

Tillträde enligt överenskommelse med placering vid huvudkontoret i Norrköping, i aktivitetsbaserade lokaler nära resecentrum.

Ansökan

Ansök senast: 2021-12-10
Referensnummer: C68618
Du är välkommen att söka:


Ansökan görs digitalt via rekryteringsverktyget Visma Recruit

Lön

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1

Kontakt

Kontaktperson

Caroline Oredsson
Chefsjurist
011-49 636 55

Fackliga företrädare

Tina Olsson Sirén
Saco-s
077-22 80 800

Olof Carlstein
SEKO
077-22 80 800

Nilla Mölk
OFR-ST
077-228 08 00

Övrigt

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Säkerhetskontroll kommer att föregå beslut om anställning. Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du behöver vara svensk medborgare, men får gärna ha utländsk bakgrund. Kriminalvården strävar efter en jämn könsfördelning och ökad mångfald.

För att skicka in din ansökan, klicka på ansökningslänken i annonsen. Frågor om hur du ansöker och lägger in ditt CV ställer du direkt till Visma Recruit 0771- 693 693. Frågor om specifika jobb besvaras av den kontaktperson som anges i annonsen.

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med rekryteringsföretag samt försäljare av rekryteringsannonser. Kriminalvården har upphandlade avtal.

Ett jobb för dig!

Skicka en påminnelse till dig själv eller tipsa en kompis.

Skicka länk

Genom att klicka "skicka länk" godkänner du att dina uppgifter skickas över internet via epost.