Kriminalvården logotyp

Rektor till vuxenutbildningen inom Kriminalvården Syd

Rektor till vuxenutbildningen inom Kriminalvården Syd

Sektionen för vuxenutbildning Sweden

Arbetsplatsbeskrivning

Kriminalvården växer – vi bygger nytt, bygger om och bygger till och söker nu nya medarbetare. Vårt viktigaste mål är att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln. Lyckas vi med det blir samhället tryggare och säkrare för alla. Vi är den myndighet som ansvarar för anstalter, frivård, häkten och klienttransporter.

Vuxenutbildningen inom Kriminalvården motsvarar kommunal vuxenutbildning och regleras av skollag, vuxenutbildningsförordning och läroplanen för vuxenutbildningen. Verksamheten står under Skolinspektionens tillsyn. Rektorstjänsten hör till Kriminalvårdens huvudkontor vid avdelningen för anstalt och häkte, sektionen för vuxenutbildning. Nuvarande rektor kommer övergå till andra arbetsuppgifter inom myndigheten. Rektorsområdet omfattar för närvarande ett knappt 20-tal lärartjänster placerade vid häkten och lärcentrum på anstalterna (spänner från Helsingborg, över Malmö och Ystad, Karlskrona till Kristianstad). Vuxenutbildningen är individuellt utformad, vilket innebär att det varken finns klasser, klassrum, lektioner, terminer eller läsår. Lärcentrum är den lärmiljö där deltagarna studerar och antagning sker året runt. Lärare undervisar studerande på plats men också studerande på andra ställen. Kursutbudet blir på så sätt tillgängligt för alla och kontinuiteten säkras i och med att samma lärare behålls vid en flytt till annan anstalt eller häkte. Lärare ansvarar för pedagogisk handledning av de övriga studerande på den lokala platsen, vilka de själva inte undervisar.

Arbetsbeskrivning

Som rektor inom Kriminalvården är ditt kärnuppdrag det pedagogiska ledarskapet; att stödja, utmana och följa upp i en ständigt pågående utveckling av utbildningen, allt för att de studerande ska ha de bästa förutsättningar att nå sina studiemål. Fokus ligger på den studerandes väg in till och genom vuxenutbildningen och du har ansvar för verksamhet, medarbetare, arbetsmiljö och ekonomi i rektorsområdet. Du är placerad vid Kriminalvårdens regionkontor i Malmö. De sex rektorskollegerna finns på andra orter över hela landet, medan chefen för vuxenutbildningssektionen är placerad vid huvudkontoret i Norrköping, där även vuxenutbildningens kansli och sektionens expertfunktioner finns. Du arbetar i nära samverkan med rektorskollegerna i de flesta frågor, under ledning av sektionschefen. Du identifierar, analyserar och kommunicerar utvecklingsbehov inom vuxenutbildningen samt leder beslutade förändringsprocesser. Våra ledord är kvalitet, likvärdighet, rättssäkerhet och kontinuitet. Även tillgänglighet är en nyckelfaktor. Du utfärdar betyg för studerande i rektorsområdet. Det finns ett starkt beroendeförhållande inom verksamheten som helhet för att det ska fungera för de studerande. Verksamheten begränsas av säkerhetsvillkor som påverkar vad som är möjligt och inte i utbildningen. Du samverkar med anstalts- och häkteschefer bland annat kring arbetsmiljöfrågor, där du ansvarar för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för medarbetarna medan lokal chef ansvarar för den fysiska miljön. I rektorsrollen ingår tjänsteresor till de olika verksamhetsställena för att du ska kunna vara förtrogen med verksamheten. Kriminalvården står nu mitt ett omfattande utvecklingsarbete utifrån kraven på kapacitetsökning. Även en studie- och yrkesvägledare kommer att rekryteras till Malmö inom kort. Denna yrkesgrupp utgör en nationell resurs placerad i de olika rektorsområdena och är nu på väg att dubbleras från dagens fyra tjänster.

Kvalifikationer

Stor vikt läggs vid din personliga lämplighet och ledarförmåga. Vi söker dig som har arbetsglädje, energi och förmåga att entusiasmera dina medarbetare. Du är en trygg och stabil ledare som prioriterar det pedagogiska ledarskapet och har god förmåga att planera, följa upp och utvärdera effekterna i verksamheten, med långsiktighet och uthållighet. Som person är du strukturerad, process- och utvecklingsinriktad. Du har god förmåga att leda förändringsarbete och att identifiera och analysera problem och hinder i verksamheten, bedöma dem utifrån ett helhetsperspektiv och tillsammans med andra hitta lösningar. Att inom Kriminalvården bedriva vuxenutbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning, ställer höga krav både på vilja och förmåga till samarbete och till lösningsfokus. Du förstår att grunden i ett gott chefs- och ledarskap bygger på ärlighet, förtroende, tydlighet, transparens och goda relationer. Din lyhördhet skapar goda samarbeten och du bidrar till att höga förväntningar genomsyrar hela verksamheten. Du har lätt för att kommunicera väl både i tal och i skrift. För oss är det viktigt att du delar Kriminalvårdens grundläggande värderingar om en human människosyn, respekt för individen samt tron på människans vilja och förmåga att utvecklas. Du är även medveten om och har förståelse för hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar dig själv och andra. Vidare förväntas du med ditt förhållningssätt bidra till att alla blir likvärdigt bemötta.

Vi söker dig som har:
• Akademisk examen inom pedagogik, minst 120p/180hp
• Flerårig erfarenhet som chef i pedagogisk verksamhet och god pedagogisk insikt
• Erfarenhet av utvecklingsarbete och att driva förändringsprocesser
• B-körkort.

Det är meriterande om du har:
• Flerårig erfarenhet av arbete inom formell vuxenutbildning
• Statlig rektorsutbildning
• Erfarenhet av arbete som inkluderar distansutbildning
• Erfarenhet av arbete som inkluderar yrkesutbildning, validering, specialpedagogik, andraspråksperspektiv samt systematiskt kvalitetsarbete
• Erfarenhet av ledarskap på distans
• Erfarenhet av arbete i statlig/kommunal verksamhet.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Erfarenhet: Erfarenhet krävs

Omfattning: Heltid

Varaktighet: Tillsvidare

Placeringsort Malmö. Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansök senast: 2021-05-16
Referensnummer: C53724
Du är välkommen att söka:


Ansökan görs digitalt via rekryteringsverktyget Visma Recruit

Lön

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1

Kontakt

Kontaktperson

Martin Lardén
Enhetschef samt sektionschef vuxenutbildningen
011-4963035

Fackliga företrädare

Lars Jonsson
Saco-s (LR)
070-961 51 31

Gunilla Jonsson/Christine Nilsson
OFR-ST
077-228 08 00(vx)

Olof Carlstein
SEKO
077-228 08 00(vx)

Övrigt

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas.
Kriminalvården strävar efter en jämn könsfördelning och ökad mångfald.
I urvalsarbetet kan arbetspsykologiska tester komma att användas.
För att skicka in din ansökan, klicka på ansökningslänken i annonsen. Frågor om hur du ansöker och lägger in ditt CV ställer du direkt till Visma Recruit 0771- 693 693. Frågor om specifika jobb besvaras av den kontaktperson som anges i annonsen. Vi tar inte emot ansökningar i pappersform eller per e-post.

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av rekryteringsannonser. Kriminalvården har upphandlade avtal.

Ett jobb för dig!

Skicka en påminnelse till dig själv eller tipsa en kompis.

Skicka länk

Genom att klicka "skicka länk" godkänner du att dina uppgifter skickas över internet via epost.