Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Vikarierande Programledare till Anstalten Västervik

Vikarierande Programledare till Anstalten Västervik

Anstalten Västervik Sweden

Arbetsplatsbeskrivning

Kriminalvården är en del av rättsväsendet och vi ansvarar för häkten, anstalter, frivård och transporter. Vi arbetar för att göra samhället säkrare och tryggare. Vårt viktigaste mål är att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln.

Verksamhetsområde Västervik består av anstalten i Västervik med plats för 255 intagna, som är dömda till fängelsestraff. Anstalten leds av en kriminalvårdschef, som tillsammans med 12 kriminalvårdsinspektörer har det operativa ansvaret. Anstalten har ca 250 anställda fördelade inom flera olika yrkesgrupper och kompetenser.
Platserna på anstalten Västervik är normalplatser och platser för klienter dömda för våld i nära relation
Läs mer om anstalten Västerviks verksamhet på Kriminalvårdens hemsida: www.kriminalvarden.se

Arbetsbeskrivning

Som en viktig del av arbetet med att förebygga återfall i brott och arbeta efter Kriminalvårdens vision "Bättre ut" bedrivs omfattande programverksamhet för klienter både i grupp och enskilt. Behandlingsprogrammen är manualstyrda och bedrivs med hög kvalitet och enligt principerna för evidensbaserad praktik. De bygger företrädelsevis på kognitiv beteendeterapi samt social inlärningsteori.

Vid anstalten Västervik bedrivs i huvudsak program riktade mot allmän kriminalitet och våld, men även mot missbruk. Programmen som bedrivs är; MIK, ÅP, PRISM, One to One (OTO), PULS, Brottsbrytet, Våga Välja, R&R2, RVP, IDAP, Predov. Det sammansatta programutbudet innebär att du parallellt kommer att leda flera olika program, både i grupp tillsammans med en programledarkollega samt enskilt.
Uppdraget utförs av ett mycket engagerat programteam, bestående av 12 st programledare, till vilket vi nu söker en vikarierande medarbetare. Programledarens huvudsakliga arbetsuppgifter är att tillsammans med kriminalvårdsinspektör och övriga medlemmar i programteamet planera, leda, utveckla och följa upp programverksamheten på anstalten. Tillsammans med övrig personal svarar du för säkerhets- och ordningsfrågor under behandlingsarbetet. Viktigt är ett gott samarbete såväl med andra programledare som med övrig personal på anstalten samt externa samarbetspartners.

I tjänsten ingår förutom att leda behandlingsprogram även administrativa arbetsuppgifter. Arbetet med klienterna sker utifrån ett kognitivt förhållningssätt. Som programledare arbetar du med behandling i grupp för ett antal intagna med betoning på grupprocess. Du har även enskilda samtal som en del i behandlingen. Det förekommer även tillfällen då du bedriver program på andra verksamhetsområden, ex frivården Västervik.

Tjänsten innefattar en initial intern grundutbildning till programledare som sker i Norrköping. Utbildning varvas med praktikperioder på anstalten Västervik.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är trygg, stabil och har självinsikt. Du har förmåga att kommunicera på ett tydligt sätt och har lätt för att samarbeta med andra människor. I stressiga situationer behåller du ditt lugn och har förmågan att göra korrekta avvägningar och prioriteringar. Du har god förståelse för hur människan tar till sig kunskap och anpassar ditt sätt att förmedla budskap utifrån mottagarens förutsättningar. Du ska även ha en fysisk status som möjliggör att agera fysiskt om situationen så kräver.

För att trivas och lyckas i ditt uppdrag är det viktigt att du delar Kriminalvårdens grundläggande värderingar om en human människosyn, respekt för individen och tron på att människan är utvecklingsbar. Du är även medveten om och har förståelse för hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar dig själv och andra. Vidare förväntas du med ditt förhållningssätt bidra till att alla blir likvärdigt bemötta. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Krav
• Akademisk utbildning med beteendevetenskaplig inriktning alternativt annan utbildning i kombination med erfarenhet som Kriminalvården bedömer relevant.
• Goda kunskaper i svenska språket i såväl tal som skrift.
• B-körkort.

Meriterande
• Godkänd grundutbildning inom Kriminalvården.
• Övriga utbildningar med behandlingsinriktning som Kriminalvården bedömer relevanta.
• Klientnära arbetslivserfarenhet från kriminalvård, social omsorg, psykiatri eller vård- och omsorgsarbete.
• Relevanta språkkunskaper.
• Arbetslivserfarenhet av grupp- och individuella behandlingsprogram.
• Grundläggande kunskaper i kognitiva metoder samt utbildning och certifiering i något eller några av Kriminalvårdens behandlingsprogram.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning

Erfarenhet: Erfarenhet krävs

Omfattning: Heltid

Varaktighet: 6 månader eller längre

Tillträde enligt överenskommelse.

Tidsbegränsat till: 2021-08-31

Ansökan

Ansök senast: 2020-10-06
Referensnummer: A973493
Du är välkommen att söka:

Lön

Löneform: Månadslön
Individuell lönesättning tillämpas

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen: 1

Arbetstid: Dagtid
Dagtid, måndag-fredag med möjlighet till flextid.

Kontakt

Kontaktperson

Kent Nyström
Kriminalvårdsinspektör
0490 - 79 65 49

Fackliga företrädare

Staffan Hederberg
OFR/ST
013-495 29 08

Mikael Andersson
Seko
077-228 08 00

Anna Berglund
SACO
077-22 80 800

Övrigt

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande.
Säkerhetskontroll kommer att föregå beslut om anställning.

Vissa befattningar är placerade i säkerhetsklass och då kommer en säkerhetsprövning med registerkontroll att genomföras innan beslut om anställning fattas. För tjänster med högre säkerhetsklass behöver du vara svensk medborgare, men får gärna ha utländsk bakgrund.

Kriminalvården strävar efter en jämn könsfördelning och ökad mångfald.

För att skicka in din ansökan, klicka på ansökningslänken i annonsen. Frågor om hur du ansöker och lägger in ditt CV ställer du direkt till Visma Recruit 0771- 693 693. Frågor om specifika jobb besvaras av den kontaktperson som anges i annonsen. Vi tar inte emot ansökningar i pappersform eller per e-post.

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av rekryteringsannonser. Kriminalvården har upphandlade avtal.

Ett jobb för dig!

Skicka en påminnelse till dig själv eller tipsa en kompis.

Skicka länk

Genom att klicka "skicka länk" godkänner du att dina uppgifter skickas över internet via epost.