Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Dallas vill ha en kemisk reaktion

Genom sitt goda exempel ska en lekmannaövervakare visa på ett alternativ till en kriminell livsstil. En av Sveriges tusentals lekmannaövervakare kallas för Dallas. Frivårdsinspektör Mona Frank har kontaktat honom för uppdrag.

Dallas, Diabaté Dialy Mory, föddes i Senegal för 72 år sedan. Av äventyrslystnad kom han till Malmö, träffade en kvinna och blev kvar.

Det visade sig att Dallas hade en osedvanligt god hand med struliga ungdomar. I många år var han fritidsledare på olika skolor i Malmö, främst i Rosengård. Han har kallats för Rosengårds extrapappa och tilldelats Kungliga sällskapets Pro Patriasmedalj. I motiveringen stod: "Han har lyckats reda ut problem och konflikter som skola, socialtjänst och polis gått bet på."

Redan på 1980-talet frågade en ung man som dömts till skyddstillsyn, om han kunde få Dallas som övervakare. Dallas, troende muslim och fatalist, tackade ja. Allt som händer har en mening. Är det någon som frågar om hjälp ska man sträcka ut en hand.

Två länkar i arbetet med att få ungdomar dömda till skyddstillsyn på rätt spår i Malmö: lekmannaövervakaren Dallas och frivårdsinspektör Mona Frank.

Sedan dess har det blivit många unga killar som Dallas övervakat.

Genom sitt goda exempel ska lekmannaövervakaren visa på ett alternativ till den kriminella livsstilen. I Dallas fall innebär det att klienten får komma till Malmö Boxningsklubb i Rosengård, som är hjärtat i hans verksamhet. Här tränar han barn och ungdomar i boxning.

Är det något som kännetecknar Dallas så är det den vikt han lägger vid hälsandet. Han sitter alltid vid entrén före träningen, tar alla i hand innan de går vidare in i lokalen. Det blir en stunds bekräftelse för varje person, liten som stor.

− Varje gång människor möts måste det ske en kemisk reaktion, säger Dallas.

Det är till denna verksamhet klienten kommer. Varje vardagskväll ska klienten att städa lokalen och hålla ordning på boxningsutrustning. Att hålla tiderna är viktigt. Då kan man räkna med honom, då kan han bli en del av gemenskapen. Förhoppningsvis inspireras han av tuffa killar som artigt tar i hand och hälsar innan de börjar sin träning.

För att tacka ja till de ungdomar han ska övervaka ställer Dallas ett krav. På det första mötet mellan honom, frivårdsinspektören och klienten vill han veta vad den unge gjort.

− Jag vill veta vem jag har framför mig.

Dallas berättar i sin tur vad han förväntar sig: att bli lyssnad på. Där spelar pondusen in.

− Hade jag varit rädd hade de inte lyssnat, de känner vittring av rädsla.

Mötet avslutas med att de skakar hand.

Han har slutfört sitt uppdrag alla gånger utom ett. I våras var första gången Dallas ringde sin frivårdsinspektör, som den gången inte var Mona Frank, och bad att få avbryta i förtid. Hans motivering var att klienten ljög för mycket. Det gick inte att samarbeta.

Sköter inte klienten sin kontakt med lekmannaövervakaren anmäls detta av frivårdsinspektören till övervakningsnämnden. Straffet kan på sikt omvandlas till fängelse.

− Skyddstillsyn är en möjlighet till förändring, inte en rättighet, säger Mona Frank.

Mona är imponerad av Dallas och hans sätt att möta ungdomar.

− Dallas är en bra förebild, speciellt kanske för killar med invandrarbakgrund. Han lär ut viktiga saker som hur man ska bete sig. Och han sysslar med en sport som i de flesta fall är bra.

Lekmannaövervakare utgör en brokig skara av Sveriges befolkning. Det finns inget enhetligt sätt för hur frivården sköter kontakten med dessa personer. På en del kontor genomförs utbildningar i samband med uppdraget, på andra inte. Frivården i Malmö har infört informationskvällar för nya övervakare. Det viktigaste hos en lekmannaövervakare är att det finns engagemang och en tro på att saker kan förändras, säger Mona Frank. En symbolisk summa på 250 kr i månaden, plus 250 kr i omkostnader, betalas ut för varje person man övervakar.

Vad tycker då Dallas är det viktigaste hos den person han tar emot?

− Ånger, säger han. Då tror jag man växer lite bättre. De behöver mycket tålamod och en fast hand. Jag sätter regler och jag berömmer väldigt mycket när de gör något vettigt.

Men det är också viktigt att tala klarspråk, säger han.

− En svart kille försökte säga att det var rasism, att han råkat illa ut. "Nej, det var ditt eget fel", säger jag. Blir jag arg så visar jag det. Offermentalitet tycker jag inte om. Har man gått ut och planerat att råna en människa får man stå för konsekvenserna.

Om allt flyter som det ska träffas lekmannaövervakare, klient och frivårdsinspektör var tredje månad. I Dallas fall brukar det innebära att frivårdsinspektören kommer till boxningsklubben.

Uppdraget avslutas ungefär som det började, med ett gemensamt möte. Dallas brukar känna glädje.

− Det är meningen att de ska rehabiliteras. Vår kontakt brukar upphöra efter ett tag.

Artikeln är hämtad ur Omkrim 1 - 2015 och författad av Lilian Edvall.