Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

"Försöka påverka och stötta"

- Jag vill jobba nära klienterna, försöka påverka och stötta dem. Det är det jag tycker är bäst med mitt jobb.

Illona Bartuma jobbar som Kriminalvårdare på anstalten Hall.

Ilona Bartuma blev kriminalvårdare lite av en slump. Hon behövde ett sommarjobb och Stockholm lockade. Hon fick jobb på Hall.

- Jag upptäckte att jobbet var mycket mer givande än jag trodde. 

Nu har det gått fyra år. Idag har hon ett särskilt uppdrag, ett så kallat funktionsuppdrag, som kontaktman för flera klienter och hoppar också in som vikarie för klienthandläggarna.

Utvecklingsmöjligheterna är ett av de viktigaste skälen till att hon trivs. Eftersom Ilona Bartuma har läst socialpsykologi på universitetet har hon stora möjligheter att få nya uppdrag och arbetsuppgifter inom Kriminalvården om hon vill.

- Det finns mycket att välja mellan. Det råder ingen brist på utvecklingsområden. Det finns något för alla. 

Klientarbetet är det Ilona Bartuma trivs bäst med. Och hon är glad för att hon upptäckte att jobbet som kriminalvårdare var långt ifrån att bara låsa dörrar och fungera som vakt.

- Vad än klienterna gör är vi där tillsammans med dem. Vi låser upp på morgonen, följer med till matsalen och deras sysselsättning, tar promenader, följer med vid läkarbesök eller andra ärenden. Och så pratar vi, har vanliga vardagssamtal.

- Vi har extremt hög närvaro på avdelningen för att skapa relationer. 

Som kontaktman har hon ett antal klienter som hon träffar oftare. Dem har hon större ansvar och möjligheter att påverka, eftersom hon är med och planerar deras tid både på anstalten och efter villkorlig frigivning.

Men det är också i klientarbetet svårigheterna finns.

- I början ville man få alla att lyckas. Nu inser jag att min roll är att möta dem där de befinner sig. Det går inte att ta på sig ansvaret för en annan människas liv, men jag kan finnas där som stöd.

En bra människosyn lyfter Ilona Bartuma som den viktigaste egenskapen för den som vill bli kriminalvårdare.

- Personen är redan dömd. Vi ska inte döma dem igen, utan behöver vara ödmjuka i mötet, säger Ilona Bartuma, som också vill passa på att sudda ut den machobild, som finns runt yrket kriminalvårdare.

- Det funkar inte om man går in med den inställningen i det här jobbet.

Däremot måste du ha en massa tålamod.