Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

"Du märker snabbt om det passar dig"

Det säger Bo Edman, kriminalvårdare på anstalten Storboda utanför Stockholm. Själv kom han in på kriminalvårdaryrket lite av en slump. En kompis, som trodde att jobbet skulle passa Bo, rekommenderade honom att söka.

Bo Edman är kriminalvårdare på anstalten Storboda utanför Stockholm.

Det var i februari 2012. Han är kvar och trivs.

- Jag tror det här är ett yrke som man ganska snabbt märker om man blir kvar i eller inte. Och jag kände att här vill jag jobba.

- Jag gillar att jobba med människor.

Han tycker om variationen i jobbet. Att ena dagen få sköta transporter och nästa jobba på avdelningen.

Precis som många andra som inte haft kontakt med Kriminalvården tidigare var Bo Edmans bild delvis färgad av amerikanska fängelse- och kriminalserier. Och även om han läst lite om Kriminalvården och en kompis hade berättat en del, så var det svårt att få en riktig bild av verkligheten på en svensk anstalt.

- Jag blev positivt överraskad. Det var inte så som jag hade föreställt mig, det är en bra miljö. Jag är aldrig rädd när jag jobbar på avdelningen. Däremot kan det vara tufft på andra sätt, konstaterar han.

Det kan vara fråga om att ta tuffa diskussioner och konflikter. Då är arbetskamraterna viktiga.

Att vara lagspelare, är det första Bo Edman svarar på frågan om vilka egenskaper han vill att hans framtida kollegor ska ha. Man måste stötta varandra och kunna prata om jobbiga situationer man kan hamna i.

Det svåraste med Bo Edmans jobb är också en av de saker som ger honom mest.

- Det är att hitta vägar med klienterna, så att de kommer tillbaka in i samhället. Det är den största svårigheten, men jag tycker om utmaningar.