Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Utvecklande och utmanande

Så beskriver Ida Liljenberg jobbet som kriminalvårdare. -Jag läste till kriminolog och fick mycket information om Kriminalvården. Intresset började redan där. Så efter examen kändes det självklart att söka sig dit.

Ida Liljenberg jobbar som kriminalvårdare på anstalten Storboda.

Nu har hon arbetat som kriminalvårdare på anstalten Storboda utanför Stockholm i ett och ett halvt år. Trots studierna visade det sig att hennes bild av jobbet inte riktigt stämde med verkligheten.

- Framförallt hade jag föreställt mig ett mycket tuffare arbetsklimat. Att man skulle behöva vara en stor, stark karl för att klara jobbet.

- Visst kan det vara krävande vissa dagar, men ofta är det lugnt. Och det finns andra sätt att klara av svåra situationer än att vara stor och stark. Det handlar mycket om kommunikation och om att vara en problemlösare, säger hon.

Du kan inte vara konflikträdd om du vill arbeta som kriminalvårdare, konstaterar Ida Liljenberg. Du måste vara tydlig, rak och stå för vad du säger.

- Och så behöver du ha mängder med tålamod.

Empati, förmåga att sätta dig in i andras livssituation, är en annan egenskap som behövs hos kriminalvårdare, tycker hon. Samtidigt får man inte ha alltför lätt att ta med sig jobbet hem.

Ida Liljenberg trivs bra med sitt jobb. Det innehåller många utmaningar. En är hitta balansen mellan att skapa ordning och samtidigt bygga upp en relation med de intagna. En annan är att hitta vägar och motivation till förändring för människor som befinner sig i en svår livssituation.

Att det finns goda möjligheter att utvecklas inom jobbet, få nya uppdrag, ser Ida Liljenberg som en stor fördel hos Kriminalvården.

− Och så lär man sig så mycket om sig själv, utvecklas som person.