Kriminalvården logotyp

Kriminalvårdare på nationella transportenheten

Som kriminalvårdare på nationella transportenheten (NTE) transporterar och bevakar du Kriminalvårdens klienter. Vi kör också personer åt bland annat Polisen, Migrationsverket, Statens institutionsstyrelse, regioner och kommuner.

I videon berättar Marita hur det är att jobba som kriminalvårdare på nationella transportenheten. Transkribering av videon (pdf).

Vid inrikesuppdrag arbetar du med transportledning, bevakning och bilkörning. Arbetsområdena sträcker sig över hela landet. Vid varje transport fungerar en av kriminalvårdarna som transportledare och är arbetsledare under transporten.

Vid utrikesuppdrag eskorterar du personer som inte får vistas i Sverige till andra länder. Det kan bland annat vara de som dömts till utvisning efter avtjänat straff eller personer som fått avslag i asylärenden.

Placering

NTE:s kriminalvårdare finns på lokalkontor i hela landet. I Arvidsjaur planeras de nationella transporterna och utrikestransporterna.

Kriminalvårdsutbildning

Beroende på antalet utbildningsplatser och vårt behov av personal börjar du din anställning med antingen utbildning eller arbete. Om du börjar arbeta direkt är tanken att du så fort som möjligt ska börja din kriminalvårdsutbildning. Det är en obligatorisk utbildning på 23 veckor och du får full lön under hela utbildningstiden. Utbildningen varvar teori och praktik. Efter utbildningen görs en samlad bedömning för din möjlighet till tillsvidareanställning.

Läs mer om anställningsform här.

Din bakgrund

För att bli kriminalvårdare på NTE behöver du ha fullständig gymnasiekompetens, arbetslivserfarenhet och goda kunskaper i svenska språket. B-körkort för manuellt växlat fordon och körvana är också krav. Du bör också vara vid god hälsa, både psykiskt och fysiskt. Arbetet kräver att du vid vissa tillfällen måste agera fysiskt. Vi förutsätter att du delar Kriminalvårdens grundläggande värderingar om en human människosyn präglad av en tro på människors vilja och förmåga till utveckling och förändring.

Arbetstider

Transporttjänstens uppdrag ser olika ut dag för dag. Du arbetar på schema måndag-fredag eller måndag-söndag. Kvälls-, natt- och helgarbete kan ingå.

Lön 

Kriminalvården tillämpar individuell lönesättning.

Utvecklingsmöjligheter

Vill du utveckla dig finns många möjligheter inom Kriminalvården eftersom myndigheten har en stor bredd av yrkeskategorier och kompetenser. Som kriminalvårdare på NTE kommer du att genomgå bilförarutbildning och eventuell transportledarutbildning.