Kriminalvården logotyp

Chansningen blev ett meningsfullt jobb

Charlotte Östlund, kriminalvårdare.

Charlotte Östlund gjorde en vild chansning och sökte sommarjobb som kriminalvårdare. Det har hon inte ångrat en sekund.

För två år sedan jobbade Charlotte Östlund i butik och kände att det var dags att göra något annat.

– Jag var trött på att jobba med materiella ting. Jag ville göra skillnad för andra människor och jobba med förändring, berättar hon.

I samma veva såg hon en annons om att Kriminalvården sökte sommarvikarier och chansade på att det skulle kunna passa henne, trots att hon inte visste mycket om yrket.

– Jag kände tidigt att det här var något jag ville fortsätta med. Jobbet är väldigt varierande och du utvecklas mycket som person. Du får lära dig hur du ska bemöta andra människor och hur du ska agera i olika situationer, säger Charlotte Östlund.

– Man blir mer öppen och får en bredare förståelse för att alla har olika förutsättningar i livet.

Hennes första jobb var som kriminalvårdare nattetid på anstalten Färingsö i Ekerö kommun. När vikariatet gick ut sökte hon på nytt och önskade dagjobb för att få jobba närmare de intagna. Det har hon fortsatt med och under vintern blev hon färdigutbildad kriminalvårdare.

Nu siktar hon på att utbilda sig till barnombud, vsp-utredare och vsp-planerare.

– De goda utbildningsmöjligheterna gör att man kan utvecklas och satsa på funktionsuppdrag. Som kriminalvårdare blir du aldrig färdig, utan lär dig något nytt varje dag, säger Charlotte Östlund.

Vad säger du till andra som funderar på kriminalvårdaryrket?

– Känner man sig bekväm med att jobba med människor ska man absolut testa. Andra människors fördomar om att det skulle vara läskigt stämmer inte. Det är ett givande jobb där man får göra skillnad.