Kriminalvården logotyp

Kriminalvård med ett djupt andetag

Yogainspiratör Beata Szewczuk har yoga med intagna på anstalter i norra Stockholm fyra dagar i veckan. En aktivitet som mildrar ”mucksjuka” och sömnproblem, är ångestreducerande och bidrar till en positiv sinnestämning.

- Jag tycker om att hjälpa människor. Betyder yogan att de hittar sig själva, då betyder det mycket för mig.

Beata Szewczuk har arbetat tolv år i Kriminalvården och från 2010 arbetar hon som yogainspiratör. En frivillig fysisk aktivitet som skiljer sig mot den vanligaste träningsformen på anstalt: Styrketräning.

- Det är en speciell miljö på anstalten. Man vill gärna visa sig stor och stark, säger Beata Szewczuk.

Men i stället för löpband och crosstrainer finns det i yogasalen tända ljus och lugn musik. Och många tycker att det är ett bra komplement till annan träning. Det är inte längre prestationen som är det viktiga, Beata Szewczuk vill inte att de intagna ska jämföra sig med varandra.

- Det är rätt jobbigt för killarna, det är fysiska övningar och de svettas. Men här inne tittar de inte på varandra, de får acceptera att alla är olika byggda, säger hon.

Beata Szewczuk ser att yogan har stor effekt på många unga klienter på anstalten med neurologiska funktionsnedsättningar som till exempel ADHD.

- Det är mycket spring i ungefär 15 minuter innan de kommer ner i varv. Men jag är nöjd efter varje pass med dem. Jag ser hur de lugnar ner sig och många berättar att de sover mycket bättre.

En klient hade "mucksjuka", en oro för vad som kommer hända efter frigivning. Med två månader kvar av sitt straff for tankarna kring om vad som väntade. Trots att han inte riktigt klarade yogaövningarna låg han i ställningen Savasana, raklång på rygg med andningsövningar, i en och en halvtimme. Det räckte för honom.

Beata Szewczuk menar att Krimyogan ska göra deltagarna lugna och mindre aggressiva.

- Vi lägger mycket pengar på mediciner. Lyckas vi få dem lugnare på andra sätt spar vi in pengar och bidrar till att de begår färre brott.

Yogan har även effekt på gymnastik- och träningsentusiasten Beata Szewczuk själv.

- Kan jag förmedla en känsla av välbefinnande hos mina deltagare så känner jag mig nöjd.