Med en existentiell nerv

Kriminalvårdaren Max Ågren tog initiativet till en filosofisk klubb på anstalten Hällby. Intresserade intagna deltar frivilligt på helgerna för att diskutera filosofiska frågor.

Det är kravlöst och utan prestation förklarar initiativtagare Max Ågren, som har en bakgrund som lärare i filosofi på gymnasiet.

- Om man har kapaciteten och viljan är det viktigt att diskutera fritt, säger han.

Som ny i Kriminalvården saknade han en arena där de intagna kan reflektera strukturerat. Filosofiska klubben blev svaret.

- Det är en livskris att hamna på anstalt och det finns en ärlighet i det. Alla här har varit med om något omstörtande, säger Max Ågren.

Enligt Max Ågren är klubben en mogen grupp som ger varandra utrymme.

- De intagna har nått en existentiell nollpunkt, vilket gör dem öppna för givande diskussioner.

Som mest består klubben av tio personer. Men någon försvinner på kökstjänst och någon annan för besök så vanligtvis samlas sex, sju personer vid mötena. Max Ågren tar fram texter utifrån gruppens önskemål om tema. Det gäller att välja rätt för att få i gång en diskussion.

- När jag själv läste filosofi ville jag fatta hur världen funkar. Det behovet tror jag är minst lika stort på anstalt, där verklighetsuppfattningen kan famla lite.

Några av de ämnen som avhandlats är: kvinnlig omskärelse, häxbränning, Finns det skillnader mellan människor och djur? Kan djur tala så vi förstår? Finns det ett specifikt människovärde och hur definieras det?

Max Ågren tycker att han i diskussioner möter de intagna på ett annat sätt än han som vårdare brukar göra.

- Även om jag har blåkläder så möts vi på ett rakt plan. Det enda som avgör är våra argument.

Den första filosofiska frågan de intagna ville diskutera blev också ett test för filosofilärarens ledarskap: Varför får vissa människor låsa in andra? Max Ågren laddade med texter av filosofen Hobbes, bland annat leviathan.

- Jag måste välja rätt texter för att få rätt diskussion. Frågan i botten är om vi ska låta Hells Angels styra eller om vi ska ha en demokratisk struktur?

Utdrag ur: "Satre och snusförnuft" Runtikrim nr5 2013