Psykolog

Som psykolog inom Kriminalvården kan du ha olika uppdrag, men gemensamt är det nära och självklara samarbetet med övriga medarbetare och fokus på att minska klientens risk för återfall i brott.

I videon berättar Aslaug om jobbet som psykolog på anstalt. Videon är cirka 2 minuter. Transkribering av videon (pdf).

Som psykolog arbetar du på anstalt och/eller häkte och ditt jobb kan till exempel bestå i att göra risk- och behovsbedömningar, utredningar, kartläggningar och att genomföra individuellt anpassade behandlingsinsatser utifrån de intagnas behov. I arbetet kan det också ingå att genomföra neuropsykiatriska utredningar. Som psykolog är arbetsuppgifterna många gånger självständiga och varierande, på såväl individ- som på gruppnivå.

Bakgrund

För att arbeta som psykolog inom Kriminalvården ska du vara legitimerad psykolog med erfarenhet av bedömning, utredning och behandling. Det är en fördel om du har kunskaper om kognitiv beteendeterapi (KBT), risk- och behovsbedömningar och erfarenhet av neuropsykiatriska utredningar. Att ha arbetat med den forensiska målgruppen tidigare är meriterande men inte en nödvändighet för att arbeta hos oss. 

Utbildning och utvecklingsmöjligheter

Som ny psykolog hos oss genomgår du ett introduktionsprogram som sätter dig in i arbetet på ditt verksamhetsställe och i psykologverksamheten. Vi har också internutbildningar i olika behandlingsprogram och bedömningsinstrument.

Arbetstider

Psykologer inom Kriminalvården arbetar dagtid måndag till fredag.

Lön

Kriminalvården har individuella löner.

Frågor och svar för psykologer

Hur jobbar man som psykolog med klienter dömda för brott?

Oavsett vilken insats du gör som psykolog i Kriminalvården finns ett fokus på att arbeta med de faktorer som minskar risk för återfall i brott. Arbetar du med behandlingsprogram är fokus mer direkt, men även utredning, bedömning och övrig behandling har för avsikt att reducera risk för återfall i brott bland annat genom att underlätta för övriga återfallsförebyggande insatser.

Måste jag ha arbetat många år som psykolog innan jag kan söka jobb hos Kriminalvården?

Erfarenhet är alltid meriterande men inget krav. Du kan både arbeta som PTP-psykolog och legitimerad psykolog inom Kriminalvården utan tidigare erfarenhet inom det forensiska området.

Måste jag vara expert på kriminalitet för att jobba som psykolog hos Kriminalvården?

Du behöver inte vara expert för att jobba hos oss. Erfarenhet inom området är såklart meriterande men vi anställer psykologer som är kvalificerade och nyfikna på att arbeta hos oss och vi erbjuder alla nyanställda ett introduktionsprogram.

Kan jag göra min PTP-tjänstgöring hos er?

Visst kan du det! Håll utkik efter utannonserade tjänster på jobbanker eller här på vår webbplats.

Kan jag vidareutbilda mig som psykolog inom Kriminalvården?

Ja det kan du! Som psykolog hos oss kan man utbilda sig både internt och externt.

Kan jag vidareutbilda mig till specialistpsykolog hos er?

Ja det kan du! Det finns flera psykologer inom Kriminalvården som har en specialistutbildning. Vanligast är inriktning som specialist inom forensisk psykologi.

Kan jag göra praktik hos er, tar ni emot psykologkandidater?

Ja, som psykologstudent får du gärna göra din praktik hos oss. Enklaste sättet är att ta kontakt med den anstalt eller häkte som ligger på den plats du önskar vara och se om möjligheten finns.