Sjuksköterska

Kriminalvårdens anstalter och häkten har sjuksköterskemottagningar där de intagna kan få vård. Som sjuksköterska hos oss kommer du bedöma och behandla patienter, med stort eget ansvar.

 

Även om arbetsuppgifterna påminner om hur det fungerar på en vårdcentral, är det viktigt att komma ihåg att patienterna är intagna på anstalt eller häkte. De har inga valmöjligheter att välja vårdpersonal själva. Du ska vara empatisk, kunna sätta gränser och vara en trygg person.

Sjuksköterskor i Kriminalvården arbetar mycket på egen hand, så det är viktigt att du har gott omdöme och kan prioritera. Ibland behöver klienterna kontakt med allmänläkare eller psykiatriker. Då är det du som bokar tid till våra konsultläkare som kommer någon gång i veckan.

Vi jobbar som sjuksköterskor

Hör Veronika och Micke berätta om hur det är att vara sjuksköterska inom Kriminalvården. 

Veronika, sjuksköterska anstalt:

”Jag försöker motivera och inspirera till en positiv förändring. För att de ska klara av tiden på anstalten så bra som möjligt och att de ska få det bättre när de kommer ut.” Transkribering av videon (pdf).

Micke, sjuksköterska:

”Jag försöker ge dem olika redskap och metoder, som de kan bära med sig. De får lära sig hur de ska sköta sina sjukdomar på rätt sätt och ta ansvar." Transkribering av videon (pdf).

Bakgrund

Du skall vara legitimerad sjuksköterska, gärna med lämplig vidareutbildning. Du arbetar mycket självständigt och skall därför ha flerårig erfarenhet som sjuksköterska, gärna inom akutsjukvård, missbruksvård, psykiatri eller öppen hälso- och sjukvård.

Utbildning och utvecklingsmöjligheter

I början av din tillsvidareanställning går du en fyra veckor lång utbildning tillsammans med andra medarbetare i Kriminalvården. Där lär du dig om Kriminalvårdens uppdrag och organisation, återfallsförebyggande arbete och vårt säkerhets- och omvårdnadsarbete.

Arbetstider

Sjuksköterskor inom Kriminalvården arbetar oftast dagtid måndag till fredag. Vissa enheter jobbar även under helger.

Anställning

Vi använder oss av 6 månaders provanställning.

Lön

Kriminalvården har individuella löner.