Kriminalvården logotyp

Det är viktigt att vara rak

Olika uppgifter behöver lösas för att Kriminalvården ska fungera. Här möter du en av alla yrkesmänniskor: Sjuksköterskan Maria Nilsson.

Maria Nilsson har arbetat nio år på anstalten Tygelsjö som sjuksköterska.

Vad är roligast med ditt jobb?

–Samtal med patienten är roligt och att vi har samtal under en lång tid. Det gör att jag kan följa dem under resan här. I samtalet känner jag att jag kan ge något, redskap för att hantera olika situationer, till exempel livet efter frigivningen. Men också mentala redskap för att klara av tiden här på anstalten Tygelsjö.

–En annan roligt del i mitt arbete är att jag ingår i en PMO-support. PMO är vårt datajournalsystem och alla som arbetar inom sjukvården i Kriminalvården måste dokumentera i detta system. Som en av tio i supporten håller jag utbildningar i regionen för nya sjuksköterskor, läkare, sjukgymnaster, terapeuter och så vidare och jag agerar även nationell support per telefon. Det är roligt med kontakter över hela landet.

Vad krävs av en bra sjuksköterska inom Kriminalvården?

–Att kunna axla många roller och man måste kunna lite av allt från somatisk sjukvård till psykiatri. Du är både sjuksköterska, sekreterare, administratör inför till exempel sjukbesök och du har kontakt med kriminalvårdare. Det är viktigt att lyssna på patienten och vara rak. Men man får inte vara mesig utan man måste förklara hur det fungerar här. Det har jag lärt mig under åren. Man måste också vara mänsklig.

Tar du med dig jobbet hem?

–Ibland när något särskilt har hänt någon. Då undrar jag hur det har gått. Men det är inte så ofta längre. I början fastnade jag för allt som hänt i deras liv innan de kom hit. Livshistorierna tog mer på mig förr. Nu för tiden är jag mer härdad och kan hantera det på ett annat sätt.

Vad skiljer sjuksköterskejobbet i Kriminalvården från ett jobb ute i samhället?

–Tidigare arbetade jag på sjukhus och där levde vi i en skyddad verkstad eftersom vi hade ett helt team av yrkesroller runt omkring oss. Här är jag ensam i att ta alla beslut. Och det är en annan kategori av patienter här. På sjukhus tar man, generellt sett, många gånger hand om en enskild skada men här tar man hand om hela människan. Ute är det mer snabba behandlingar och möten men här får vi följa patienterna i långa perioder på ett annat sätt. Jag är den omvårdande sjuksköterskan så den här rollen passar mig bra.