Kriminalvården

Transportförare

Transportförarna transporterar och bevakar Kriminalvårdens klienter, men även personer åt Polisen och sociala myndigheter.

I videon berättar Marita hur det är att jobba som kriminalvårdare på nationella transportenheten. Transkribering av videon (pdf).


Som inrikestransportör arbetar du med transportledning, bevakning och bilkörning. Arbetsområdena sträcker sig över hela landet. Transportledaren är arbetsledare under transporten och ansvarar för genomförandet.

Arbetar du som utrikestransportör eskorterar du personer som inte får vistas i Sverige till andra länder. Det kan bland annat vara de som dömts till utvisning efter avtjänat straff eller personer som fått avslag i asylärenden.

Många av personerna du kommer i kontakt med är i kris och därför olika frågor och behov. Du ska ha en hög grad av servicekänsla och förmåga att hantera komplexa situationer. Med kort varsel kan ställas inför nya situationer med nya förutsättningar. 

Placering

Transportförarna finns på lokalkontor i hela landet. I Arvidsjaur planeras transporterna och i Norrköping har transporttjänsten sitt huvudkontor.

Kriminalvårdsutbildning

För att arbeta som transportförare ska du ha genomfört kriminalvårdsutbildningen. 

Din bakgrund

Du ska ha körkortsbehörighet B och fem års körvana. Eftergymnasial utbildning, gärna med samhällsvetenskaplig- eller beteendevetenskaplig inriktning är meriterande. Annan utbildning eller erfarenhet kan bedömas likvärdig. Tidigare arbetslivserfarenhet är meriterande.

Arbetstider

Transporttjänstens uppdrag ser olika ut dag för dag. Transportförarna kan kallas in för arbetet mellan 06.00 och 21.00 enligt ett arbetsschema. 

Lön 

Kriminalvården tillämpar individuell lönesättning.

Utvecklingsmöjligheter

Vill du utveckla dig finns många möjligheter inom Kriminalvården eftersom myndigheten har en stor bredd av yrkeskategorier och kompetenser. Som transportör kommer du att genomgå bilförarutbildning och eventuell transportledarutbildning.