Anstalten Haparanda
Haparanda är en anstalt med 19 platser för ungdomar i säkerhetsklass 2.
Haparanda är en anstalt med 19 platser för ungdomar i säkerhetsklass 2.
Tingshusgatan 10
953 37 Haparanda
Kriminalvården Intagens namn
Tingshusgatan 10
953 37 Haparanda
Tingshusgatan 10
953 37 Haparanda
Anstalten Haparanda
953 37 Haparanda
Lat 65,8307
Lon 24,1273
Med bil eller buss: Till Haparanda tar du dig enklast med bil eller buss till centrum. Bussar går från olika delar av länet. Anstalten är belägen på Tingshusgatan 10, inte långt från kyrkan.
Du kan inte skicka e-post till en intagen här. Se instruktioner för att skicka brev till intagna.
Rutinerna för besök på anstalter och häkten ser annorlunda ut än normalt på grund av risken för smitta. Permissioner på egen hand är tillfälligt stoppade.
All besöksbokning för obevakade besök görs via Kriminalvårdens Servicecenter på 011–496 36 50. Besök bokas för nästkommande vecka och besökstider för ytterligare en vecka släpps på onsdagar. Besök kan därmed inte ske samma vecka som bokningen. Besöksbokningen är öppen helgfria måndagar, onsdagar samt fredagar 10.00-16.00 samt helgfria tisdagar och torsdagar10.00-18.00.
Bevakat besök bokas direkt via anstalten på telefonnummer: 0922-74 50 01
Den intagne skickar en blankett till sina anhöriga eller besökare för att godkänna att sekretessen bryts och att anstalten får informera om att den intagne finns på anstalten. Den anhörige eller besökande fyller sedan i uppgifter på en särskild blankett, namn, personnummer, relation, bostadsadress och telefon samt skriver under, ett medgivande/godkännande om registrering av KVR och kontroll i Rikspolisstyrelsens misstanke- och belastningsregister eller kontakt med andra myndigheter. Personuppgifterna kontrolleras av anstalten varefter beslut fattas.
Beslutet kommer att meddelas till den intagne om vilka som är godkända besökare. Den intagne får i sin tur meddela sina besökare att de är godkända eller inte. Det är den intagnes skyldighet att informera sina besökare om gällande besöksregler som finns på anstalten. Ansökan om besökstillstånd bör ske minst två veckor före planerat besök.
Du kan inte skicka eller ge pengar till den som är intagen. Den som sitter i häkte eller på anstalt får inte ta emot pengar utifrån, från anhöriga eller andra. Läs mer här.
Anstalten har en träindustri med legoproduktion där bland annat möbler, lastpallar och bokhyllor tillverkas. Anstalten utför även träbearbetning med CNC maskin.
Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. Dessutom har Haparanda utbildning i ECDL-datakörkort och en arbetsmarknadsutbildning med inriktning på industriell träteknik.
Anstalten har flera ackrediterade behandlingsprogram de intagna kan delta i.
Anstalten har en sporthall och i anslutning till avdelningarna finns bastu, visionsrum och ett bibliotek. Det finns möjligheter att utöva konditionssporter och yoga.
Anstalten ska vara drogfri vilket kontrolleras genom drogtest och visitationer.
Anstalten har funnits i Haparanda sedan 1864. Den nuvarande administrationsbyggnaden uppfördes som anstalt 1887-1888. Den ena avdelningens bostadsdel byggdes 1973 och den andra bostadsavdelningen färdigställdes 1994. September 2015 startade anstalten Haparanda sin ungdomsverksamhet.
Ja
Totalt arbetar cirka 40 anställda vid anstalten. De flesta är kriminalvårdare, men det finns också programledare, produktionsledare, sjuksköterska, lärare, fritidsledare och kriminalvårdsinspektörer.