Anstalten Luleå
Luleå är en ungdomsanstalt med 9 platser i säkerhetsklass 2. Anstalten ligger på Porsön vid Universitetsområdet i Luleå.
Luleå är en ungdomsanstalt med 9 platser i säkerhetsklass 2. Anstalten ligger på Porsön vid Universitetsområdet i Luleå.
Kårhusvägen 10
977 56 Luleå
Kriminalvården Intagens namn
Kårhusvägen 10
977 56 Luleå
Kårhusvägen 10
977 56 Luleå
Kårhusvägen 10
977 54 Luleå
Lat 65,6215
Lon 22,1326
Buss: Från Luleå centrum till Universitetsområdet. Därifrån är det en kort promenad till anstalten.
Du kan inte skicka e-post till en intagen här. Se instruktioner för att skicka brev till intagna.
För tillfället råder begränsade möjligheter till besök vid anstalter och häkten samt till permissioner, med anledning av coronaviruset.
All besöksbokning för obevakade besök görs via Kriminalvårdens Servicecenter på 011–496 36 50. Besök bokas för nästkommande vecka och besökstider för ytterligare en vecka släpps på onsdagar. Besök kan därmed inte ske samma vecka som bokningen. Besöksbokningen är öppen helgfria måndagar, onsdagar samt fredagar 10.00-16.00 samt helgfria tisdagar och torsdagar 10.00-18.00.
För att boka långväga besök, kontakta anstalten på 0920- 21 41 94 mellan kl 7-19. Anstalten försöker, om möjligt, att få till så att ett besök kan genomföras över två dagar, vanligtvis mellan klockan 10-15. Legitimation krävs. Giltig legitimation vid inpasseringskontrollen (ID, pass) är en förutsättning för att besökare släpps in.
När du anländer till Kårhusvägen 10, ringer du på vid grinden och uppger ditt ärende.
När vakten har kontrollerat att ditt namn står uppskrivet på besökslistan släpps du in genom grinden och ska då gå rakt över gården fram till centralvakten.
Här kommer en kontroll av legitimation att genomföras och sedan får du gå igenom en båge (precis som på en flygplats) där det sker en kontroll efter metallföremål.
Ska du lämna något till den du besöker ska detta lämnas till vakten. Det är inte tillåtit att överlämna något ätbart, drickbart eller någon tobak till klienten. Tillåtna saker är tidningar och böcker.
Du får inte ta med dig kamera, mobiltelefon eller andra tekniska kommunikationsmedel in i besöksrummet.
Du kan inte skicka eller ge pengar till den som är intagen. Den som sitter i häkte eller på anstalt får inte ta emot pengar utifrån, från anhöriga eller andra. Läs mer här.
Ungdomarna har hand om skötseln av gräsmattor och rabatter (sommartid). Tvättstugan tar hand om både anstaltens och Luleåhäktets behov av tvätt. Visst arbete med underhåll, städning och snickeri förekommer.
Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. Arbetsmarknadsutbildning: På anstalten Luleå finns en byggteknisk arbetsmarknadsutbildning. Målet med utbildningen är att deltagarna ska få en orientering i yrkesområdet bygg och möjlighet att prova byggyrken. Deltagarna ska få en orienterande introduktion inom inriktningarna trä, betong, måleri och plattsättning. Efter genomgången utbildning är målet att deltagarna utifrån individuella intressen och förutsättningar ska kunna utbilda sig vidare inom området, alternativt ta enklare arbeten inom området. Rikttid 70 dagar vid heltidsstudier.
Anstalten har flera ackrediterade behandlingsprogram de intagna kan delta i.
Idrott och hälsa har hög prioritet på ungdomsanstalten och det är fysiska aktiviteter som till exempel yoga och spinning inlagda på schemat varje dag. Personalen arbetar hela tiden nära de intagna och fungerar som handledare och förebilder.
På fritiden finns tillgång till bollhall och en liten träningslokal. På anstaltsområdet finns bollplan och vintertid möjlighet att spola en hockeyplan. I verksamhetshuset finns tillgång till pingisbord.
Ungdomsanstalten ska vara drogfri och de intagna kontrolleras med urinprover och visitationer.
Luleå är en av kriminalvårdens två anstalter som enbart tar emot ungdomar
Anstalten, som öppnades 2002, använder lokaler som tillhört den nedlagda anstalten i Luleå och delar lokaler med häktet, som flyttade dit för några år sedan.
Ja
Nio kriminalvårdare, en kriminalvårdsinspektör, en programledare, en psykolog samt en lärare.