Kriminalvården logotyp
Kriminalvården logotyp

Anstalten Mariefred

Mariefred är en anstalt med 120 platser i säkerhetsklass 2. Anstalten ligger två kilometer utanför Mariefreds centrum.

Kontakt och hitta hit


Besöksadress

Bondängen

647 93 Mariefred

Post och paket till intagna

Kriminalvården Intagens namn

Box 104

647 23 Mariefred

Leveransadress

Bondängen

647 93 Mariefred

Postadress

Box 104

647 23 Mariefred

Telefon och fax

Tel 0159-79 73 01

Fax 0159-79 73 10

GPS

Lat 59,2746

Lon 17,2488


VÄGBESKRIVNING

Med bil: Från Strängnäs eller Södertälje väg E 20 ta av vid Läggesta traffikplats mot Mariefred väg 223 (Stallarholmsvägen). Följ skyltning Kriminalvårdsanstalt.

Med Tåg: Stig av vid Läggesta station. Bussförbindelse till Mariefreds busstation, därefter promenad 1 ½ km. Följ Ärnäsvägen mot Bondängen.

Skicka e-post till anstalten

Du kan inte skicka e-post till en intagen här. Se instruktioner för att skicka brev till intagna.

Jag har läst och godkänner vilkoren för personuppgifter i länken nedan
Googles platskarta över Anstalten Mariefred

Besök och bokning


Generell information om att besöka en anstalt

Besökstider

Obevakade besök
Tisdag - fredag 09:30 - 15:00
Lördag - söndag 09:15 - 11:30
Lördag - söndag 13:30 - 16:30
Lördag - söndag 09:15 - 16:30 Långväga besök mer än 20 mil från anstalten
Bevakade besök, se nedan

Besöksbokning

Telefon: 011–496 36 50

Besöksbokning

Obevakade besök

All besöksbokning för obevakade besök görs via Kriminalvårdens Servicecenter på 011–496 36 50. Besök bokas för nästkommande vecka och veckan därpå. Besök kan därmed inte ske samma vecka som bokningen. Besöksbokningen är öppen helgfria måndagar, onsdagar samt fredagar 10.00-16.00 och helgfria tisdagar och torsdagar 10.00-18.00.

Bevakade besök

För att boka bevakade besök tar besökaren direktkontakt med anstalten på telefonnummer 0159 – 797 301, måndagar - onsdag mellan klockan 08.00 – 20.00.

För att kunna boka besök krävs det att du är godkänd som besökare. 

Besöksrum

Anstalten Mariefred har fem besöksrum och ett barnrum som är avsett för besökande barn med familj.

Barnrummet är större än de vanliga besöksrummen. För att skapa en trivsam miljö för barnen är rummen inredda med bland annat leksaker, matbord, pentry, barnmatsstol, soffhörn, tv, och spjälsäng. Barnrummet kan endast bokas av den intagne.

Anstalten har inga övernattningsmöjligheter men kan informera om vilka olika boenden som finns i närheten.

Inför besöket

Giltig fotolegitimation måste medtas vid inpasseringen för besökare som fyllt 15 år.Anmälda besökare till besökstillfället ska komma samtidigt. 

Vid inpasseringen går besökare genom en detektorbåge. Det kan förekomma att narkotikahund medverkar i samband med inpasseringskontrollen. Ytterkläder, handväska, mobiltelefon, nycklar, armbandsur, pengar och plånböcker låses in. Bra att veta är att bygelbehåar oftast innehåller metall och därför ger indikation i detektorbågen.

Besökare får inte ta med sig mat eller annan förtäring in eller ut på anstalten. Den intagne har möjlighet att beställa lunch till sig själv och sina besökare. Anstalten bjuder på kaffe och te.

Kontanter mottages ej.

Som besökare kan du när som helst avbryta ett besök. Har du några frågor vänd dig gärna till personalen som tar emot dig.

Vid försening

Meddela anstalten om försening inför besöket. Om du som besökare inte har meddelat din försening inom 45 minuter kommer du att nekas besök.

Pengar till intagna

Du kan inte skicka eller ge pengar till den som är intagen. Den som sitter i häkte eller på anstalt får inte ta emot pengar utifrån, från anhöriga eller andra. Läs mer här.

 

 

Verksamhet


Detta gör de intagna på dagarna

Arbete

Produktionsarbete: Omklädningsskåp, Eldkorgar och Marshallhållare. Montering- och förpackningsarbete, Mekaniskverkstad, Svetsutbildning, enklare snickeri, skapande verksamhet och servicearbeten samt annan strukturerad verksamhet (ASV).

Utbildning

Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. Anstalten Mariefred har en yrkesutbildning till Byggnadsplåtslagare.

Behandling och program

Anstalten har flera ackrediterade behandlingsprogram de intagna kan delta i. Dessutom har anstalten utbildade barnombud som håller i föräldrautbildning.

Fritid

Anstalten Mariefred har en sporthall, gym samt bibliotek utformat enligt Kriminalvårdens riktlinjer. Anstalten har ett rymligt andaktsrum där samtliga trossamfund bedriver sin verksamhet.

I promenadområdet (rastgårdarna) finns möjligheter för utomhusträning. Regelbundna besök av kyrkan och andra ideella organisationer så som exempelvis Processkedjan, Livskraft och BUFFF.

Arbetet mot narkotika

Anstalten Mariefred bedriver ett mycket aktivt säkerhetsarbete, inte minst när det gäller arbetet mot narkotika. Under verkställigheten måste de intagna lämna regelbundna urinprov för kontroll av drogfrihet. Visitation sker av både de intagna och deras bostadsrum men även av besökare samt post. Anstalten samarbetar frekvent med kriminalvårdens narkotikahundar och hundförare.

Generell information om verksamheten i fängelse

Om anstalten


Kort historik om anstalten

Anstalten byggdes 1958 som en ungdomsanstalt och blev på 1970-talet en så kallad riksanstalt med upptagningsområde i hela landet. År 1994 byggdes den ut med en bostadsavdelning, motsvarande 32 platser. År 2019 utökades antalet med åtta st beredskapsplatser (dubbelbeläggning).

Utrustat med videokonferens

Ja

Personal

Totalt ungefär 95 anställda med en jämn könsfördelning.