Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig.

"Att återvinna jeans och sin framtid"

Lill O. Sjöberg och Maria Zeilon visar lampor gjorda av gamla jeans

På anstalten Borås har återvunna jeans blivit till en läcker lampa. Samarbetet mellan designers och intagna bidrar till katastrofhjälp och ett bättre miljötänk. Tanken är att det skall ge intagna både textil mersmak och kreativitetslusta.

Designerduon Maria Zeilon och Lill O. Sjöberg har precis avslutat sin andra textilföreläsning. Under ett års tid har de med jämna mellanrum åkt till Boråsanstalten för att ta fram och låta tillverka sin jeanslampa som snart kommer att finnas till försäljning.

– De flesta känner en stark koppling till jeanstyget. Det är lätt att relatera till det. Vi är ute efter att ge kreativa verktyg, säger Maria Zeilon och tillägger att de som designers ville "ge något tillbaka" till anstalten.

De lägger upp avklippta jeansben på ett stort vitt bord och uppmanar deltagarna att göra vad de vill med materialet, till nästa gång de ses. Christian väljer genast ett par byxben som han tycker är fina och frågar om han får lov att riva sönder dem.

– Det kanske var lite destruktivt, men det kändes skönt att göra sönder och sedan blir det något nytt av det. Jag har snurrat långa remsor och det blev som mjuk taggtråd. Jag tänkte jag skulle försöka göra en mössa av det sen och påta eller virka, säger han och tillägger att det är intressant att jobba med textil, istället för med trä.

– Men det är en utmaning, eftersom det är mjukt och flexibelt och man inte alltid får det dit man vill, påpekar han.

Mikael är en av dem som varit med i projektet sedan det startade. Han tycker att det är gott att få ansvar och visa på sina goda sidor också.

Det hela startade med ett projekt tillsammans med andra designers i Västra Götaland. Lill O. Sjöberg och Maria Zeilon åkte till Röda korsets klädinsamling i Skövde och nästan drunknade i ett klädberg. De kom därifrån med hundra säckar kläder. Snabbt siktade de in sig på jeans, sorterade dem i högar och lät intagna sy ihop småbitar. Så kom de på idén om en jeanslampa.

De tog kontakt med en lamptillverkare som gjorde en stomme. Sedan lånade de en nitmaskin och testade. Det resulterade i flera resor till anstalten Borås för att instruera de intagna om att klippa ut jeansens innersömmar och sortera efter olika nyanser.

Vill du veta mer? Läs Omkrim 3 2014. Du kan klicka på bilden. 

Därefter lät de personalen välja personer som kunde fläta ihop jeanstyget och nita fast remsa för remsa. Resultatet blev en liten och stor jeanslampa som snart kan köpas till priset av 4500 kronor eller 5 900 kronor. Den första kollektionen pryds av en lapp med autograf av "Ablai" – som var huvudansvarig och som precis är frigiven.

– Vi är medvetna om att vår lampa är bärare av en värdefull symbol. Därför är det viktigt att den hamnar i rätt kontext. Om vi får önska blir det i en livsstilsbutik eller på ett stort och miljöinriktat hotell, säger Lill O. Sjöberg.

Tema miljö går som en röd tråd i deras föreläsningar. De har pratat om bomullsfibern och vad en t-shirt kostar att tillverka.

– Det lilla vi kan göra är att inspirera till att tänka utanför boxen. Kreativitet kopplas ihop med självkänsla. Öppnar man för en grej så öppnar man fler saker och vågar applicera den känslan på andra saker i livet, menar Lill O. Sjöberg.