Kriminalvården

Från Helsingborg till Kongo

Kriminalvårdsinspektör Christina Risberg arbetar vanligtvis på häktet i Helsingborg. Under 2012 påbörjade hon sin tjänstgöring för FN vid ett fängelse i Demokratiska republiken Kongo. 

Under 18 månader var hon en del av Kriminalvårdens utlandsstyrka för att hjälpa FN att förbättra förhållandena i kongolesiska fängelser. Skillnaden mot det svenska samhället var stor, enligt Christina Risberg. All offentlig verksamhet i provinsen var underfinansierad.

- Pengarna når inte ut till verksamheten. Det finns inga vägar, inga vattenledningar och knappt någon el. Personalstyrkan på fängelset är liten, men budgeten täcker ändå inte alla löner, säger Christina Risberg, som återvände till Sverige i mars 2014.

För lite mat


Christina Risberg tillsammans med barn från ett IDP-camp, ett läger för människor som flytt sina byar när rebellerna kom. IDP står för internally displaced people.

I fängelset låg den dagliga matbudgeten på en dollar per dag och intagen. Men enligt den beräkningen skulle fängelset få 30 000 i månaden, istället fick de närmare 25 000 per kvartal. Det blir knappt ett mål om dagen, i princip bara bönor och majs. De intagna är helt beroende av anhöriga och kyrkan som lämnar mat och många svalt.

- Så som de håller människor i Kongo får vi inte ens hålla boskap i Sverige.

Christina Risbergs utlandstjänstgöring var en del i FN:s fredsbevarande insatser i demokratiska republiken Kongo, Monusco. Tillsammans med mellan sex och tjugo andra vid FN-kontoret hade hon en övervakande och rådgivande roll. Hon var bland annat med och tog fram en säkerhetsplan för fängelset i Goma och utbildade fängelsedirektören i hur de kan motverka korruption.

Rebellerna intog Goma


Christina Risberg under sin tjänstgöring i demokratiska republiken Kongo.

Men i utlandsstyrkan behövde hon vara beredd på oförutsägbara situationer. I november 2012, två månader efter att Christina Risberg anlänt till Kongo, intog rebellstyrkan M23 Goma.

- Det kom ett "mayday" på radion. Tre dagar övernattade vi på kontoret innan vi blev evakuerade till Uganda. Först med helikopter till Bukavu och sedan med Herculesplan vidare till Entebbe.

Trots dramatiken övervägde Christina Risberg aldrig att återvända till Sverige.

- Jag ville aldrig åka hem, men jag var alltid på min vakt.

Stöd hemifrån

Det var däremot aldrig självklart att hon skulle åka. Christina Risberg hade inte ens tänkt tanken innan hon såg en annons på Kriminalvårdens intranät. Internationella sekretariatet sökte lämpliga personer.

Med fyra barn och flertalet djur hemma var hon först tveksam. Makens stöd avgjorde och hon beslutade sig till slut för att söka.

- Det är viktigt att ha stabila hemförhållanden om man ska göra den här typen av resa. Du måste vara trygg i dig själv och ha sunda vanor. Du måste också klara av att vara ensam och tycka om att odla mänskliga kontakter. Det blev mitt livs äventyr!