Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Julafton i fängelse

20 december 2013

På julafton blir vemodet och saknaden som allra mest påtaglig i ett fängelse. När julbordet är avklarat och Kalle Anka och hans vänner tackat för sig, delar intagna och personal på bördan av att vilja vara någon annanstans.

- Det råder ofta en dämpad stämning. Om det annars kan vara lite spänning mellan intagna och personal så är det riktigt avslappnat, för på julafton sitter vi på ett sätt i samma båt då vi alla vill vara med familj och vänner, säger kriminalvårdaren Malin Almqvist.

Vi är på anstalten Umeå och pratar om julhelgen. Anstalten Umeå, som har säkerhetsklass 2, har i full drift plats för 43 intagna och antalet anställda är strax över 30. Kriminalvårdaren Malin Almqvist och Johan Bålhammar, anstaltschef sedan knappt nio månader tillbaka, har just avverkat en intervju med en lokaltidning i ämnet hur det är att fira jul på en anstalt.

Malin, som jobbat i Kriminalvården sedan 2004, har i sin profession "firat" julafton i anstalten.

Tuff högtid inne - men kanske också ute?

Att som intagen tillbringa årets största och viktigaste familjehögtid i anstalt kan vara tufft. Men det kan också – beroende på hur julaftnar tidigare sett ut för den enskilde; kanske missbruk, våldsamhet inom familjen, inget tak över huvudet – vara en trygghet och något bättre. Man kanske bara vill glömma julen på grund av dåliga erfarenheter och hemska minnen.

Men allra mest är det saknad efter anhöriga och barn som är påtaglig bland de intagna. Allt detta sätts på sin spets under en av årets 365 dagar, vilket på olika sätt kräver mental förberedelse.

Så god julstämning som möjligt

- Julafton är utan tvekan den tuffaste dagen på året för våra intagna. De har ju besök av olika aktörer året runt, vilket betyder mycket. Men det blir lite extra fokus inför julen. Kyrkan brukar komma några veckor innan jul och det arrangeras i regel en julmässa. De från kyrkan brukar också ha med sig julklappar till de intagna. Frivilligorganisationer som Kris (Kriminellas revansch i samhället), Röda Korset med flera kommer inför julen på besök och för samtal med de intagna, säger Malin Almqvist och fortsätter:

- Vi i personalen som är kontaktmän har också ett fokus inför julhelgen och försöker förbereda de intagna och observera hur de mår. Sedan försöker vi tillsammans skapa en så god julstämning som möjligt. Det brukar vara väldigt avslappnat mellan intagna och personal under julen, säger hon.

Adventsstakar, julblommor och en julpyntad gran ska fram. Frukosten blir kanske lite extra med speciellt pålägg, kanske julmust och julgodis.

Och så dukas det upp ett traditionellt julbord som personalen äter tillsammans med de intagna. Vårt kök håller på att renoveras, så vi ställer nog upp långbord i gympahallen i år. Vår duktiga kökspersonal lägger på lite extra krut en sådan här dag och sparar kanske under året in på lite annat. Det blir en hel del hemlagat och jag är övertygad om att det kommer att smaka gott, utlovar Johan Bålhammar.

Klappar en stark symbol

- Förutom att det kommer en del utifrån till de intagna brukar vi också varje jul ge en julklapp. Det är inget märkvärdigt eller dyrt. Men vi märker att det är ett uppskattat inslag, med starkt symbolvärde. I fjol fick alla ett laddat telefonkort. Men vi får väl se vad vår nye chef tycker. Det blir ju hans första jul, säger Malin Almqvist och bollar över frågan till Johan Bålhammar.

- Det låter som en god tradition som det inte finns någon anledning att bryta. Men vad det blir i år ska vi nog inte avslöja, säger han.

Annars räknas julafton som vilken helgdag som helst när det gäller eventuell permission, besök, telefonsamtal och liknande. Dagen startar med upplåsning av bostadsrummen vid 07.00, sedan frukost, sedermera julbord, därefter kanske Kalle Anka på TV och överlag gemenskap med andra om man så önskar.

Klockan 19.00 väntar inlåsning, då får var och en tillbringa resten av julaftonskvällen på egen hand.