Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Österåker bygger största konstverket i Kriminalvårdens historia

10 december 2013

Fantasilandskapet med leksaksdjur och slingrande plantor ska mildra övergången mellan den öppna och slutna världen. Projektet är ett samarbete mellan Kriminalvården, Statens konstråd och Specialfastigheter.

Vid ankomsten till Österåker möts man naturligt nog av en hög mur. För intagna, anhöriga och inte minst barn kan det första intrycket kännas väldigt främmande. I september påbörjades arbetet med en säregen trädgård som ska integreras med ingången.

Konstverket blir med sina sexhundra kvadratmeter det mest omfattande i Kriminalvårdens historia.

Konstnären Thomas Nordström säger att tanken är att skapa en egen värld med stark identitet.

– Det ska inte vara en vanlig lekplats. Här kan fantasin flöda och barnen ska efter att de har lekt där ha massor att berätta för sina pappor.

På den kuperade gräsmattan kommer att finnas träd, buskar och leksaksdjur – för att inte tala om en skog av slingerväxter där barnen kan klättra och ett växthus i flerfärgat glas för regniga dagar. När mörkret sänkt sig kommer trädgården att lysas upp av integrerad belysning.

Gestaltar behandling och människor

Nordström gillade projektet från första början.

– Jag har fått möjligheten att ta ut svängarna. Det är en speciell plats och då kan min gestaltning bli starkare. Dessutom är det motiverande att veta att konstverket kommer att göra skillnad.

Anstaltschef Fredrik Thunberg är nöjd med processen.

– Statens konstråd har varit lyhörda för vad vi haft att säga och dialogen har hela tiden varit spännande. Resultatet har blivit en trädgård som kombinerar konstnärliga ambitioner med en strävan efter bättre behandlingsklimat med barn i fokus. Konstverket gestaltar viktiga delar av Kriminalvårdens behandlingsuppdrag och skickar ut signalen att det faktiskt är människor som bor här.

Konstverket finansieras av Statens konstråd och Specialfastigheter och står klart till våren.

Bildtext: En intagen på anstaltens kakelutbildning gör mosaikfrukterna som ska pryda toppen på växterna.

Länkar