Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Bakning och pyssel skapar julstämning

22 december 2014

Julen är en högtid som många av oss förknippar med familjen. En tid då man samlas, äter god mat och byter julklappar. Men så ser det inte ut för alla. I Kriminalvårdens häktesverksamhet befinner sig varje dag cirka 1700 personer.  Personer som kommer att fira julaftonskvällen långt ifrån familj och vänner.

Ingela Wännström visar hur man gör lussekatter.

Vi är på häktet Saltvik som har 55 platser för häktade med eller utan restriktioner. Kriminalvårdaren Ingela Wännström och kocken Mattias Henriksson, besöker just den här dagen häktets gemensamhetsavdelning för att tillsammans med de intagna bland annat baka lussebullar och göra julkort. Det är andra året i rad som de båda arbetar med ett projekt som går ut på att skapa aktiviteter som har med julförberedelser att göra. Under två intensiva veckor kommer Mattias och Ingela att besöka samtliga avdelningar på Saltvik och på kvinnoanstalten Ljustadalen. Totalt blir det 19 besök så många lussebullar och julkort blir det!

Vid ett stort bord är fyra intagna fullt sysselsatta med att göra julkort. 

"Viktor" gör ett vykort till sin flickvän.

 – Det här är bra. Det ger en något att tänka på och tiden går snabbare, säger en av de dem. Engagemanget vid bordet är stort och här sitter bland andra Viktor, en ung kille, som klipper i röda och vita pappersark. Han lägger stor möda på att göra ett julkort med hjärtan och rosetter på till sin flickvän som snart ska komma på besök.

I köksdelen har några intagna under Mattias ledning satt en saffransbulldeg på jäsning. Lussekatterna ska tillsammans med saffransdrömmarna utgöra eftermiddagsfikat. Samma morgon har kriminalvårdaren Mira Thörn, som arbetar på gemensamhetsavdelningen, eller gemet som det kallas, tagit fram adventsstakar, bordsdekorationer och en julpyntat en gran.

– Att vi försöker skapa julstämning tycker de flesta är trevligt. Men det finns också en del som tycker att det är jobbigt eftersom det blir en påminnelse om den kommande julhelgen och då uppstår förstås en stor saknad efter anhöriga, säger Mira.

Häktet har besök av olika aktörer året runt. I jultider är dessa besök är särskilt uppskattade och de betyder extra mycket för häktade med restriktioner eftersom deras kontakter med omvärlden är ytterst begränsade. Representanter från kyrkan besöker både häktet och anstaltsavdelningar för att sjunga, bjuda på fika och de har även med sig julklappar till de intagna.

Mira Thörn arbetar på häktet Saltviks gemensamhetsavdelning.

Julafton är som vilken helgdag som helst på häktet när det gäller promenader, gemensamhet, eventuella besök och telefonsamtal. Men årets kanske största och viktigaste familjehögtid kan bli tuff för en häktad som inte har möjlighet att träffa anhöriga. Nätterna kan bli långa och det finns mycket tid för tankar. En fördel är dock att vid långhelger förkommer det mindre kontakter med åklagare, domstol och polis vilket i sin tur innebär att det finns större möjligheter för personalen att ägna sig åt att samtala och på olika sätt bryta isoleringen för de häktade. Särskilt de med restriktioner prioriteras under julhelgen. 

 

Häktning
Om en person misstänks för att ha begått ett allvarligt brott kan en domstol bestämma att en person ska häktas i väntan på rättegång. Detta för att han eller hon inte ska kunna fortsätta att begå brott, undanröja bevis eller hålla sig undan från lagföring.
Restriktioner
Care kan besluta att en häktad person ska ha restriktioner. Det sker ofta i början av en häktningstid. Det kan innebära att den häktade inte får ta emot besök, läsa tidningar, titta på TV, umgås med andra samt att all post granskas av åklagare.