Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Medaljer för utlandstjänst

30 december 2014

Varje år gör kriminalvårdare stora insatser i missioner för FN och EU och hedras sedan med medalj. I år fick ett dussintal ta emot en silvermedalj. Och Ing-Marie Larsson förärades med en guldmedalj för sina extraordinära insatser i Sydsudan. 

Det var generaldirektör Nils Öberg som under högtidliga former delade ut årets medaljer till stolta kriminalvårdare. Han berättade stolt om hur han i olika internationella sammanhang får höra på vilket enastående sätt svensk kriminalvård och svenska kriminalvårdare sköter sig utomlands, hur svensk kriminalvård bidrar i både kvalitet och relativ kvantitet jämfört med andra länder.

- Medaljen är ett tecken på att insatsen uppskattas, något att se på och minnas och faktiskt också känna stolthet över. Det tycker vi de ska göra, säger Christer Isaksson, chef vid Internationella sekretariatet.
Totalt delades tolv medaljer ut, elva i silver och en guldmedalj.

Medalj i guld

Ing-Marie Larsson fick en medalj i guld för sina insatser i Sydsudan. Hon var en av dem i inom kriminalvården som gjort utlandstjänst under 2014.

Ing-Marie Larsson i från Göteborg, fick sin medalj i guld för sina extraordinära och modiga insatser för att skydda utsatta flyktingar vid det inbördeskrig som bröt ut igen i Sydsudan förra året. 

Under mycket besvärliga förhållanden tog hon personligt ansvar för att organisera arbetet med att säkerställa ordning och skydda, rädda behövande under brinnande krigsliknande förhållanden.

- Lika stolta är vi över de andras insatser, inte alltid lika dramatiska men under prövande och krävande tider i Kosovo, Irak, Liberia, Kongo och Elfenbenskusten, säger Christer Isaksson.

Förutom Ing-Marie Larsson fick följande medaljer, i silver: Ann-Christine Henriksson, DR Kongo, Angelica Oxenby, DR Kongo, Christina Risberg, DR Kongo, Lars Widholm, Irak, Isabelle Johansson, DR Kongo, Mawuli Adadevoh, Sydsudan, Marwan Said, Sydsudan, David Hughes, Elfenbenskusten, Patric Dalfjärd, Liberia, Isak Enström, Sydsudan och Karin Pettersson, Kosovo.