Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

”Svensk kriminalvård står för värdighet, respekt och empati”

6 oktober 2014

I fem dagar har den amerikanska delegationen besökt häkte, anstalt och frivård. På en avslutande konferens i Stockholm, inför medarbetare och externa samverkanspartners, summerade de sina intryck.

 De amerikanska delstatscheferna för kriminalvård var genomgående imponerade av det de sett.

– När jag gick i skolan fick jag lära mig att det är fult att kopiera vad andra åstadkommit. Men så fungerar det inte i livet. Jag planerar att ta med mycket av det jag sett tillbaka till USA, säger Gregg Marcantel, chef för kriminalvården i New Mexico.


Något som gjorde stort intryck på samtliga i delegationen var den klientnära personalens interaktion med de intagna.

– Ni har personliga möten med era klienter på ett helt annat sätt än vad vi har, säger Rick Raemisch, chef för kriminalvården i Colorado.

Hans motsvarighet på Rhode island, Ashbel T. Wall II, höll med:

– Ni har en kultur som signalerar värdighet, respekt och empati. Hos er kan man bära uniform och stå för säkerhet och disciplin – och samtidigt vara ett motiverande stöd.

Många svårigheter tycks likartade över Atlanten. Som intagnas förutsättningar efter frigivning och isoleringens nedbrytande effekter. Frågor som båda länder arbetar aktivt med att förbättra.

Vidgade vyer

Syftet med veckan enligt generaldirektör Nils Öberg, var att dra lärdom av varandra.

– Vi är en av naturen sluten verksamhet i monopolställning. För att utvecklas måste vi vidga våra vyer. Vi är stolta över svensk kriminalvård. Men vi är inte nöjda. Därför är det viktigt med samarbeten över landsgränser.

Fler nyheter