Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Psykisk ohälsa i nya Omkrim

24 april 2015

Följ med till anstalten Norrtälje för att se hur Kriminalvården arbetar med särskilt resurskrävande intagna och kika in i klassrummet på Västerviks adhd-skola. Temat för nya numret av Omkrim är psykisk ohälsa.

I bland säger man att Kriminalvårdens klienter är som folk är mest. Och visst finns alla sorters människor här. Men kriminalitet är sällan deras enda problem. Många har neuropsykiatriska funktionshinder, ofta i kombination med andra psykiska störningar, missbruk, personlighetsstörningar eller depressioner. Många är sköra och har problem med själ och självbild. Hur tacklar vi detta?

Nu finns ett nytt nummer av Omkrim ute. Klicka på bilden för att läsa.

Numrets debattör är författaren och journalisten Mattias Hagberg som ställer frågan: "Hur ska vi förstå det våld som numera plågar våra storstäder." Han menar att våld och skam hänger samman. Du kan själv delta i debatten.

Se filmklippet med författaren Ulla-Maria Andersson när hon läser ur sin roman Kära Hinseberg. I Omkrim kan du läsa en intervju med författaren där hon berättar att mötet med en före detta anstaltschef spelade en avgörande roll för att kunna ta steget ut ur missbruk och kriminalitet. Just nu skriver hon på sin tredje roman.

Mer i Omkrim

  • Vi gläntar på dörren till PAN
  • När normalplatsen inte räcker till
  • Adhd-screening redan på häkte
  • Svenskaläraren Carina vill lära ut ett språk till
  • Bäst i test: häktet i Helsingborg

Trevlig läsning!

Läs mer om tidningen