Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Tillbakablick när Kumla firade 50 år

23 februari 2015

Anstalten Kumla bjöd in till startskottet av sitt 50-årsfirande som kommer att pågå under hela 2015.

Året var 1965. Martin Pettsson arbetade i centralvakten och minns dagen i februari då den första klienten kom till Kumla.

– Det är klart att vi var lite förväntansfulla, säger han.

50 år, och många klienter senare, bjöd Kumlaanstalten in till firande på årsdagen, vilket var startskottet för firandet som kommer pågå hela året. Anstaltschef Kenneth Gustafsson och hans medarbetare välkomnade en ström av besökare till en nästan full samlingslokal på anstalten, där det bjöds på tre sorters snittar, marsipantårta och kaffe. Pensionerade medarbetare minglade med nuvarande medarbetare, utbytte minnen och pratade om Kumla. Kumlas anstaltsdirektör mellan 1967-1990, Lennart Wilson, som nyligen fyllde 90 år, var en av besökarna. Han minns speciellt en fråga han fick i början; "Muren den är hög, men är den stark?" Och hur han tillsammans med sina kollegor spände upp en vagn som med full kraft sköts rätt in i muren - som höll. Wilson var en del av arbetet med humaniseringen av kriminalvården och startade musik - och teaterverksamheter, som han själv deltog aktivt i.

En trappa ner passade man på att visa upp tidigare arbetsuniformer, beslagtagna föremål och tatueringsmaskiner som tillverkats av intagna. På utställningen fanns också kontorsmöbler från anstaltens arbetsdrift samt vetepåsar och förkläden från textilverksamheten. Petra Holmqvist arbetar på Lärcentrum och är med i en projektgrupp för jubileumsåret 2015. Gruppen har tagit fram en logotyp speciellt för 50-årsfirandet, som har tryckts upp på t-shirts, vattenflaskor och tablettaskar. Den 10 mars så har man anordnat en föreläsning på Kumla bibliotek, och planerna är att medverka på både mässor och lokala event under årets gång.

– Det finns ett stort intresse från allmänheten och detta är en möjlighet att få visa upp oss, förklarar Petra.

Anstaltschef Kenneth Gustafsson höll ett tal om Kumlas historia och pratade om hur yrkesrollerna förändrats, från vaktkonstaplar till vårdare och kontaktmän. Carl Nordin, som tillsammans med Leif Grönqwist ska föreläsa på biblioteket i mars, arbetade i centralvakten från 1967. Han pratade om svunna tider utan skyddsutrustning, batong och handbojor. Han berättade också om vad, i hans mening, gör Kumla så speciellt.

– Kumla har en speciell anda i personalen, där alla ställer upp för varandra. På min tid var man stolt över att arbeta på Kumla.

Som besökare denna jubileumsstart märker man av att andan lever kvar hos medarbetare.

/Elin Runesson
Praktikant på Kriminalvårdens kommunikationsavdelning