Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Utställning om att vara ung på insidan

26 januari 2015

Arbetets museum i Norrköping har tillsammans med unga intagna på anstalten skapat utställningen Face the facts.

Med stöttning av kriminalvårdare från anstalten Luleå och Arbetets museum har några unga intagna skapat en utställning med berättelser om hur det som ung känns att sitta i fängelse. Det är berättelser om rädslor, ensamhet och saknad men också om att hitta hopp om att förändra sitt liv.

Panelsamtal om vändpunkter

Lördagens vernissage invigdes med ett panelsamtal med deltagare från Arbetets museum, anstalten Luleå, Riksförbundet Attention och Kriminalvården. Samtalet handlade om hur man hittar vändpunkter för unga som slagit in på fel väg.
Emil Häggbom, från Unga X-cons, fick äran att förklara utställningen invigd och berättade om ett liv kantat av missbruk och beroende.
– Jag har alltid kämpat med tilltron till vuxenvärlden och mig själv. Men idag är jag fri från missbruk och arbetar för Unga X-cons i ett projekt där vi ger vägledning i rättskedjan.

Viljan att förändra är central

Eva Dufva Hansi från anstalten Luleå jobbar med att upptäcka när och vilka insatser som kan sättas in:
– Det är ofta under häktestiden, när de känner sig ensamma och förvirrade, som man kan börja reda ut vilka insatser de har behov av och den motivation som krävs. Det viktiga är att de själva måste ha viljan att förändra.
Anki Sandberg, orförande i Riksförbundet Attention som bland annat bedriver besöksverksamhet på häkten och anstalter, håller med:
– Det finns få saker i samhället som är så dyrt som kriminalitet. Attention kan vara med och stötta den som vill förändra sitt liv.

Viktigt att lyssna

Ingvar Ededal är lärare på anstalten Luleå och en av dem som spelar en stor roll i unga intagnas liv. Han berättar att det viktigaste är att verkligen lyssna och ta sig tid:

– Även om man kanske är lite rädd för killen från början så hittar man alltid några plattformar att diskutera utifrån. Tar man sig tid kommer man framåt. Jag har haft 150 killar på anstalten och det är ofelbart.

Elsa Ström tillhör den målgrupp som utställningen riktar sig till.
– Det är intressant eftersom det handlar om unga i min egen ålder.

X-cons kontaktperson Emil Häggbom fick äran att inviga Face the Facts. Här ihop med Anki Sandberg, ordförande Riksförbundet Attention.

Eva Dufva Hansi tillsammans med Anders Thornberg, Kjell-Åke Persson, Sead Maglic, Tommy Lindqvist och Ingvar Evedal. De har alla bidragit till att killarna i Luleå kunnat jobba med utställningen.

Mer information