Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Silvermedalj på trädgårdsmässa

1 juni 2015

Image360

Årets Malmö Garden Show är förbi och Anstalten Tygelsjö kammade hem silvermedalj för sitt balkongbidrag i tävlingen i helgen.

Som tidigare år drog trädgårdsmässan Malmö Garden Show tusentals besökare till Slottsträdgården i Malmö. Bland marknadsstånden fanns Anstalten Tygelsjö, som deltog för tredje året i rad, med försäljning av egenodlade blommor från deras handelsträdgård och pallkragar som är tillverkade i snickeriet.

- Vi har 6000 kvadratmeter växthusyta som vi odlar på. Nu är det mycket sommarblommor, amplar och pelargoner, säger Anna-Karin Söderdahl, produktionsledare på anstalten Tygelsjö strax utanför Malmö.

Vad skiljer en handelsträdgård i Kriminalvården mot andra?
- Det som skiljer är mängden personer vi är på den här ytan och att vi lägger mer handarbete i våra blommor. Annars skiljer det inte mycket.

Förberedelserna på anstalten Tygelsjö är i full gång när vi besöker dem inför trädgårdsmässan. Anstalten som har haft blomsterodlingar sedan starten deltar för tredje året.

- Vi har ett tält där vi säljer våra blommor och pallkragar. Vi har även med en balkong som vi tävlar mot sex olika balkonger från olika företag.

Vad är folk intresserade av?
- Nytt för i år är våra krukor från anstalten Ringsjön. De är många som tittar på dem. Vi försöker komma med något nytt varje år.

De flesta anstalter har ungefär 30 timmars sysselsättning i veckan. I snitt lägger klienterna en tredjedel av den tiden på att arbeta. Även om de intagna på anstalten Tygelsjö inte blir just trädgårdsmästare eller florister så förbereder det dem för ett vardagsliv efter de avtjänat sitt straff.

- De får lära sig att passa tider, sköta ett arbete, ha arbetskamrater och jobba i grupp eller enskilt. Lära sig ett vanligt arbete, ta ansvar och komma ut i samhället igen.