Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

De har något att berätta

4 maj 2015

De har olika bakgrund men männen har en sak gemensamt – de är dömda till fängelse och är intagna på Kumlaanstalten. De har också deltagit i en workshop om kreativt skrivande, eller skrivarkursen som den också kallas på anstalten.

Deltagarna har vid totalt fyra tillfällen träffat journalisten och författaren Ulrika Nandra som är initiativtagare och den som håller i workshopen "Jag har något att berätta".

- Den frihet man kan känna i att skriva ökar självkänslan, säger Ulrika Nandra.

- Min utgångspunkt är att alla kan skriva. Det handlar om att trycka på rätt knappar, att våga och komma igång, säger Ulrika. Vi har jobbat med "good enough", det ska vara lekfullt med mycket känsla. Det går ut på att hitta sin egen röst.  

- En del kan känna att det är lite nervöst att börja uttrycka sig i skrift så jag varvar med korta och längre övningar, associationsövningar, rollskiften, dialogövningar, inledningar. Vi går igenom alla stegen, hur man börjar skriva om man har en diffus idé om något, till hur man bygger upp en berättelse och vi gör övningar för att komma i kontakt med både fantasi och inlevelseförmåga. Det ska kännas roligt, utvecklande och varje gång med en känsla att man kommit lite längre.

Deltagarna berättar gärna om workshopen. De säger att det är många fler som är intresserade på anstalten.

En av männen poängterar att det inte handlar om att lära sig stava.

- Jag har aldrig vågat skriva någonting tidigare. Nu vågar jag skriva och det låter bra i mina öron.

 

När någon uttryckte sin frustration över att han inte har orden för det han vill beskriva, att ordförrådet inte räcker till ger Ulrika förslag på sätt att lösa det. Att det kanske är läge att göra en annan formulering.

- Om du inte hittar exakt ord – skriv fler ord istället. Fastna inte där.

Ulrika berättar att hon vill förmedla vilka otroliga möjligheter hon tycker att skrivande kan vara för den personliga utvecklingen. Att det ökar självkänslan, att se tankar, idéer och känslor utvecklas i skrift.

- Det var verkligen fantastiskt att se hur de utvecklades från gång till gång, och att de tog sig an det hela så uppriktigt. Det blev många bra samtal kring språket och det var särskilt roligt att se när de överraskade sig själva.

Hon säger att hon utgår från att alla har berättelser i sig, sen hur, vad eller på vilket sätt det uttrycks är individuellt. Två rader eller fem sidor kan vara lika mycket värda.

En av deltagarna förklarade hur han tänkte när han gjorde en av skrivövningarna som de fått av Ulrika:

- Jag ska sluta att tänka på att det blir rätt, nu skriver jag bara. Och jag skrev och skrev.

Ulrika flikar in att det går bra att flödesskriva, för att få ur sig historien. Och sen kan man "smycka den", om det behövs.

När en av deltagarna beskriver hur det kan kännas ibland innanför fängelsemurarna, att hur man mår styr mycket vad man kan skriva. Då ger Ulrika tips på ett sätt att utnyttja skrivandet:

- Försök att ställa dig lite utanför. Ge dina känslor till någon i din text.

På frågan om de kommer att fortsätta skriva även efter workshopen som nu är avslutad var deltagarna rörande överens; jag har bestämt mig, jag skriver, sade en av dem.

- Det kommer jag garanterat att göra, svarade en annan.

En deltagare sammanfattar sin medverkan i workshopen med orden:

- Jag har fått med mig lite verktyg. En viktig sak som jag har lärt mig – jag duger.

Ulrika Nandra

Ulrika Nandra har arbetat som journalist i Bombay, New York och i
Kapstaden. Ulrika har arbetat som journalist för bland annat
SVT, TV4, TV3, SR, SvD, Aftonbladet och Expressen. Hon är nu frilans
på heltid och har skrivit två böcker. Hon har tagit fram ett workshop-koncept i
kreativt skrivande i olika format som skräddarsys efter målgrupp.